Как се прави застройка за супа

Повечето супи, които се приготвят в българската кухня се застройват. Застройката може да прикрие някои малки недостатъци на супата, като некачествени продукти например.

Недостатъците на застройките са, че правят супите по-нетрайни, еднакви на вид, а и да не забравяме излишните калории, които си набавяме чрез застройката.

Най-разпространената застройка у нас е т.нар. „варена застройка”. Тя се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна. Именно затова варената застройка намира широко приложение в детските градини и столовете.

Вземете подходящ съд и разбийте вътре 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрейте получената смес на котлон като бъркате непрекъснато.

Когато смета се сгъсти, налейте малко от супата в застройката, варете около 1-2 минути и след това излейте в готовата супа. Разбъркайте старателно и сте готови. Тази супа може да се съхранява и консумира ден или два, но повече не е препоръчително.

Друг вид варена застройка е тази за курбан. Прави се от пресечено на парцали яйце. Сложете яйцето в края на варенето на супата и бъркайте енергично, за да стане на малки парцалчета.

Застройка от жълтък и кисело мляко – тя не се вари. Смесва се с малко количество от бульончето и бавно се изсипва в супата. Внимавайте да не я изсипете прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.

Възможно е застройването на супите и без яйца. За целта се използва топено сирене. Разтопете го на слаб огън, добавете малко бульон от супата и разбъркайте. Когато супата е готова прибавете сместа.

Течна или заквасена сметана – добавете направо в чинията, преди поднасянето на масата.

Прясно мляко – отново преди поднасянето. Не се препоръчва при супи, които съдържат домати.

Течни или сухи сметанки за кафе – добавете преди да сервирате.

Последните три варианта са много благоприятни, ако не всички членове в семейството харесват застроени супи./gotvach.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login