Какви са полезните храни, които трябва да хапваме през март и април

Не се лишавайте от тези основни храни, за да бъде организмът ви защитен през пролетта.

МАРТ

Зелена салата и риба

Риба и салата

Марулята и всички видове зелени салати са незаменими в този период от годината. Основният им плюс е, че помагат да се преодолее пролетната умора, тъй като намаляват нервността; предпазват от депресия и, не на последно място, когато вечер присъстват в менюто, действат засищащо и по този начин регулират количествата погълната храна. А това е идеално за влизане в желаната форма. И едно неподозирано качество на марулята: тя е перфектната храна при проблеми със съня. Британски учени откриха, че съдържа вещества, които успиват и благоприятстват съня и възстановяват организма. Рибата, но не коя да е, а треска, е другата „мартенска“ храна. Тя има само 71 калории в 100 грама, което я прави верен съюзник в борбата срещу затлъстяването, според проучване на учени от Исландия.

АПРИЛ

Яйца и аспержи

Яйца и аспержи

Две яйца за закуска ще ви заредят с енергия за целия ден. Това е и хитрина, ако искате да отслабнете. Яйцата засищат, дават нужния старт на организма и в същото време са бедни на калории. Така на обяд няма да сте освирепели от глад и ще изберете нещо по-диетично, което е полезно за силуета. Освен това те са богати на холин (витамин В4), който е отговорен за функционирането на мозъка. И финално – яйцата предпазват от сънливост и прояви на пролетна умора, при това имат дълготрайно действие (от сутринта до следобедните часове). Аспержите не са особено популярен зеленчук, но пък са изключително полезни в борбата срещу целулита. Причината е, че са богати на калий и минерални соли с диуретично действие, имат отводняващ ефект и по този начин пречат на задържането на вода в организма. Но е добре да се хапват задушени, а не варени.

Източник: po-krasivi

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login