Какво е смути и какви са предимствата му?

New Picture

Днес ще Ви разкажем за историята на смутито, за това как са се появили на бял свят и какви са ползите от тяхната консумация. В България, за разлика от много западни държави, тази здравословна напитка не е толкова популярна.

Смутито е перфектната напитка за всяко време на деня и по време на всеки сезон.

Независимо дали нямате време за закуска или огладнете внезапно в следобедните часове, смутито ще Ви засити и снабди с необходимите витамини.

Какво е смути?

Смути е напитка, която всеки може да си приготви вкъщи, стига да разполага с малко плодове и зеленчуци и най-обикновен блендер. Разбира се, ако искате да постигнете добро миксиране на продуктите и гладка консистенция, ще Ви е необходим професионален блендер.

Как смутито се е появило на бял свят?

Правенето на смутита датира много векове назад, като се предполага, че за първи път е приготвено в Южна Америка. През 20-те години в САЩ, Хулиус Фрийд – младеж с чувствителен стомах, е търсел начин да се наслади на разхладителна и здравословна напитка, с много витамини и по-малко киселини. Той започнал да приготвя смутита, които всичките му приятели обожавали, от където се и родила идеята му за хранителен магазин на име „Orange Julius”. Концепцията за пюрирани плодови напитки се е разходила из целия свят, а различните хора, адаптирали и създавали нови рецепти, в зависимост от вкусовете си.

Със създаването на блендера и фризера, смутитата набират масова популярност, ставайки все по-достъпни за хората.

Кой е популяризирал името ‘смути’ ?

Оказва се, че освен мира, дъгата, цветята и свободата, хипитата са популяризирали и смутитата през 60-те години. Един тийнейджър, на име Стивън Кунау, който имал непоносимост към лактозата се опитал да измисли напитка, която да наподобява милкшейк, но да няма мляко в него и да бъде здравословна. След като комбинирал замразени плодове, зеленчуци и лед, той осъзнал, че не само напитката била ужасно вкусна, а и му помогнала да контролира всичките алергии с които непрекъснато се налагало да се бори. Така младежът отворил първия здравословен магазин за смутита и го нарекъл: „The Smoothie King’.

Какво прави едно смути здравословно?

За по-здравословни смутита е препоръчително използването на пресни плодове и зеленчуци, когато е възможно. Разбира се, понякога можете да искате да постигнете по-различен вкус с плодове извън сезона. В такива случай, можете да добавите замразени плодове. Според някои върли почитатели на смутитата, използването на замразени плодове спомага за получаването на по-гладка консистенция. Много по-ограничени са въможностите, ако решите да използвате пресни плодове, а разликата в хранителната стойност между двата вида смутита е минимална.

За по-здравословни смутита е необходимо да използвате местни и ‘органик’ плодове и зеленчуци. Кокосовото и бадемово мляко също са едни от основните съставки на здравословните смутита.

В голямата си част, смутитата са вкусни, дори ако в тях има от омразната целина или спанак. Съставките се миксират толкова дорбре в блендера, че повечето хора дори не усещат вкуса на целината. Ето защо много хора използват смутитата като примамка за да накарат децата си да похапват повече зеленчуци и плодове, и по-малко желирани бонбони.

От утре ще Ви предложим различни варианти според вкуса Ви за направата на полодово – зеленчукови напитки.

 

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login