Каперси

1-kapersi

Каперсите са пъпки на тревисто растение или храст от вида на Capparis spinosa. Те са малки, кръгли и твърди. Измиват се, изсушават се на слънце слагат се в буркани и се консервират в оцетен разтвор или в сол, разтворена в олио. Имат кисело-солен и леко остър вкус. Отлично се съчетават със студени предястия и с основни ястия от месо и риба. Също така често се добавят в различни сосове, включително и майонеза.

В храната се използват младите филизи, пъпките и малките плодове.

Състав

  • Плодовете съдържат алкалоида капаридин. В тях има до 12% захари, до 32% рутин, до 136 мг% аскорбинова киселина, тиогликозиди, стероидни сапонини, ензим мирозин, червен пигмент, йод.
  • В пъпките се съдържат: 21 – 29% белтъчни вещества, 3 – 4,6% мазнини, 0,32% рутин, до 150 мг% витамин С, етерично масло, пектин.
  • Семената се характеризират с до 18% съдържание на протеин и 26 – 36% полуизсъхващо масло.

Полезни свойства

От древни времена каперсите се използват в качеството си на средство за понижаване на артериалното налягане. Кората им или сух прах от нея, или отвара се употребява при гноящи и дълго време незарастващи рани и язви. За целта се прави настой от 2 чаени лъжици смляна на прах суха кора на каперси, които се заливат с 250 мл вода и се варят в продължение на 15 минути на слаб огън. След като течността изстине, се прецежда. Твърди се, че такава отвара помага и при зъбобол, също така се прилага и при неврози и истерия.

Вредни свойства

Каперсите не бива да се употребяват в големи количества, защото биха могли да предизвикат гадене и метеоризъм.

Растението не трябва да се консумира при хипотония, запек и повишено полово възбуждане, тъй като може да се обостри състоянието.

Каперсите са алергени, имат висока концентрация на натрий в състава си, затова са противопоказни по време на бременност и индивидуална непоносимост към продукта.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода85.0мл.
Белтък0.8гр.
Въглехидрати2.5гр.
Мазнини0.1гр.
Калории14кал.
Витамини и минерали
витамин С, йод

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login