Карамфил

КарамфилКарамфилът (Syzygium aromaticum) се получава от изсушените ароматни цветни пъпки на дърво от семейство Myrtaceae, което е вечнозелено и достига височина 10–20м.
То е с големи овални листа, а цветовете му са пурпурни.
Родината на Карамфилът е Индонезия.
Карамфил се бере предимно в Индонезия (островите Банда, познати още като „острови на подправките“) и Мадагаскар. Отглежда се и в Занзибар, Индия и Шри Ланка.
Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени и тогава са готови за бране. Карамфилът се бере, когато пъпките са 1,5 до 2 cm дълги и се състоят от дълга чашка, завършваща с четири разперени чашелистчета и четири неотворени венчелистчета, образуващи малко топче в средата.
Карамфилът се използва в азиатската, африканската и мексиканската кухнята, както и в кухните от  Близкия и Средния Изток  за подправяне на  месо, къри  и маринати, както и комплимент за плодове като ябълки, круши, или ревен.
Той се съчетава добре с канела , бахар , ванилия , червено вино и босилек , както и с лук , цитрусови плодове кора, звездовиден анасон или пипер.
За да проверите качеството на карамфила, можете да го поставите  във водата, ако той потъва, това означава, че етеричните масла в него са  достатъчно, ако потъне, това вече не е подправка, а просто хербарий.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login