Кардамон

Кардамон
Кардамона е пикантна и ароматна подправка от семейство Джинджифилови, той има силен, неповторим вкус и силен смолист аромат.
Семената кардамон (Elettaria cardamomum) съчетават качествата и вкусовете на няколко подправки: те имат нещо напомнящо джинджифил, индийско орехче нещо от белия пипер.
Думата „кардамон“ произлиза от латинската cardamomum.
Той е многогодишно растение, достигащо височина между 1,80 и 3,60 м
Кардамонът е използван за първи път около 700 г. и е внесен в Европа за първи път около 1200 г. Произхожда от тропическите джунгли в Индия, Шри Ланка, Малайзия и Суматра, а сега се отглежда и в Непал, Тайланд и Централна Америка.Най големият производител в световен мащаб е Гватемала.

Най-често кардамон се добавя към тестени изделия.
В Близкия Изток кардамонът се слага в кафето, а в други страни като Иран го използват в чая. Той е съставка в билковите чайове от Индия, наричани „Йоги чай“.
Кардамонът е често срещана съставка в индийската кухня и често се използва при печене в скандинавските страни, като във финландският сладък хляб Pulla или в скандинавския хляб Julekake.
В Близкия изток , зелен кардамон смлян на прах се използва като подправка за сладки ястия.
Смленият кардамон е основна съставка на кърито.
Семената на кардамона могат да се дъвчат както дъвка, те дори се използват от сладкарският гигант Wrigley за изработка на продукти за неутрализиране на лошия дъх.

Въпреки че е една от най-скъпите подправки по тегло, за промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество.
Най-добре е кардамонът да се съхранява цял в шушулките, тъй като след смилане семената бързо губят аромата си.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login