Картофи

Полезните свойства на картофа се обясняват с неговата хранителна стойност. Той съдържа значително малко количество витамин С, но тъй като се употребява сравнително често, е един от основните източници на аскорбинова киселина.
Освен хранителни свойства, този зеленчук притежава и лечебни. Използва се като диуретично средство, а пресният картофен сок действа благоприятно при гастрити и повишена киселинност, помага за намаляване на кръвното налягане. Всеки от нас е изпробвал неведнъж лечебното действие на картофената пара при лечение на заболявания на горните дихателни пътища. Маската от картоф е достатъчно добра за омекотяване на изсъхнала и изгоряла от слънцето кожа на лицето.
Картофът има противовъзпалително действие, помага за по–бързото зарастване на рани, картофените компреси са се доказали при лечение на язвени и трофични болести. Резени суров зеленчук се поставят върху ранички, а в настърган суров вид се използва за лечение на дерматити, изгаряния, възпаления и гнойници по кожата.
Свойства на картофените обелки:
Приготвяйки картофите, ние почти винаги ги обелваме, като не подозираме, че лишаваме организма си от много полезни вещества. Именно обелките съдържат необходимата комбинация от калий и цинк, нужна за нормалната работа на сърдечно–съдовата система.
Свойства на картофеното нишесте:
Използва се като омекотяващо и противовъзпалително средство при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. То предпазва от раздразнение лигавицата на стомаха при прием на лекарства. Картофеното нишесте намира приложение, основно, в приготвянето на мази, прахове, компреси. Банята с нишесте облекчава сърбежа при кожни заболявания, неврози, екскудиативни диатези при деца.
Картофен сок:
Според минералния си състав, картофения сок се отнася към най–ценните лечебни концентрати, според биологичните си свойства – към силните активатори на противовъзпалителните процеси. Помага при киселини, кървене на стомаха.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 76.0 мл.
Белтък 2.0 гр.
Мазнини 0.1 гр.
Вългехидрати 19.7 гр.
Калории 83 кал.

framar.bg,hotnews.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login