Кедрови ядки

1-framar_kedrovi_yadki

В кедровите ядки има голямо количество витамини и полезни минерали. 100 грама от тях са достатъчни за набавянето на необходимата дневна доза за човека от манган, цинк, мед и кобалт. Богати са и на вещества с антиоксидантна активност (в частност, витамин Е).

Витамини: А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Н

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, сяра, хлор, фосфор

Микроелементи: желязо, йод, манган, мед, цинк, флуор

Кедровите ядки са полезни при:

– обща отпадналост;

– раздразнителност и стрес;

– за поддържане на умствената активност;

– отслабен имунитет;

– заболявания на кожата;

– различни алергии;

– сърдечни заболявания (атеросклероза и други)

– гастрит и язви на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен панкреатит

– камъни в жлъчката.

Не по-малко полезно е и маслото от тези ядки. То има общоукрепващо действие, намалява раздразнителността, повишава устойчивостта към стрес, нормализира съня, възстановява силите, увеличава работоспособността и дори потентността. Диетолози препоръчват употребата на продукта при лечение на заболявания на храносмилателната система (язви и гастрити), също за профилактика срещу остри респираторни вирусни инфекции, ларингити, трахеити.

Противопоказни са:

– при индивидуална непоносимост;

– за малки деца, защото може да попаднат в дихателните пътища;

– в големи количества при затлъстяване.

 

Хранителна стойност при 100гр.
Вода6.0мл.
Белтък24.0гр.
Въглехидрати7.0гр.
Мазнини50.0гр.
Калории575кал.
Витамини и минерали
А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Н; калий, калций, магнезий, натрий, сяра, хлор, фосфор, желязо, йод, манган, мед, цинк, флуор

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login