Кейл (листно зеле)

keil-listno-zele

Кейл или листно зеле е уникално растение по отношение на полезните си свойства. То е лидер сред листните зеленчуци по съдържание на витамини, минерали и микроелементи.

Подобрява вкуса и външния вид на ястията, с които сме свикнали: омлети, запеканки, салати, супи; използва се и замразено.

Листното зеле се нарежда на първите места сред хранителните супер продукти. Богат източник е на лесноусвоим калций (2 пъти, отколкото има в броколите, които се смятат за първенец сред зеленчуците по този показател).

Освен това в растението има много фосфор, калий, магнезий. Калият помага за поддържането на нормално кръвно налягане в организма. Също витамини: А, С (повече от това в портокалите), К (важен за поддържането на здрава костна тъкан, за запазването на добра памет, профилактика е срещу Болестта на Алцхаймер).

Ежедневната консумация на 100 – 200 грама кейл дава на тялото всички тези полезни витамини и елементи в необходимите количества. Антиоксидант е и изключително добро средство за профилактика срещу остеопороза, анемия, сърдечни заболявания, а според някои дори и срещу определени видове рак като на червата, простатата и гърдата.

Листното зеле не съдържа мазнини, калориите са малко, а фибрите много.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода90.0мл.
Белтък2.0гр.
Въглехидрати5.0гр.
Мазнини0.4гр.
Калории28кал.
Витамини и минерали
А, С, К; фосфор, магнезий, калий

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login