Киселец

kiselec

Киселецът не е само вкусна добавка, но и много полезно лекарствено средство. Лечебните му свойства се дължат на влизащите в състава му етерични масла, витамини, органични киселини, минерали (магнезий, калций, фосфор, желязо). Аскорбиновата киселина, която е в достатъчно голямо количество, подобрява усвояването на желязото, затова растението е полезно при анемия и понижен хемоглобин. Ако много често се консумира в суров вид или продукти от него, то действа като лаксатив. Полезно е при понижена секреторна функция на стомаха. Пресният сок от растението се използва за подобряване работата на жлъчния мехур. Зелените части на киселеца отстраняват болката, имат стягащо действие, лекуват охлузвания и порязвания, премахват възпаленията. Използват се за изчистване на тялото от обриви, особено предизвикани от алергии.

Киселецът е добър помощник на черния дроб, помага на работата на жлъчката, подпомага моторната функция на червата, полезен е при различни кръвотечения. От него се приготвят много продукти за лечение на хемороиди. Има рецепти с киселец срещу цистит и за лечение на сливици.

Днес, това растение намира широко приложение в козметиката. Неговите противовъзпалителни свойства се употребяват при направата на средства за грижа за кожата.

В пресните листа на киселеца се съдържат значително количество витамини А, Е, К, от група В, аскорбинова киселина, дъбилни вещества, калий, калций, желязо, магнезий, и разбира се оксалова киселина.

Растението изключително добре подпомага активизирането на дейността на стомашно-чревния тракт, нормализира работата на черния дроб, намалява гнилостната ферментация на червата, което позволява той да се прилага успешно при колити, ентероколити, хемороиди.

Полезните вещества в киселеца са отлични помощници при сърдечно–съдови заболявания и анемия.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода90.0мл.
Белтък1.5гр.
Въглехидрати5.3гр.
Мазнини0.0гр.
Калории28кал.
Витамини и минерали
витамини А, Е, К ,В; калий, калций, желязо, магнезий,

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login