Класациите за най-добрите диети е подвеждаща

Класиране на диетите според тяхната ефективност е безсмислено и дори вредно за хората с наднормено тегло, смятат диетолози. По този начин според тях се измества фокусът от спазването на здравословен начин на живот в дългосрочен план и се набляга върху диети с краткотраен ефект.

„Диетите просто не работят“, смята Хедър Мангиери, консултант по хранене и диететика и говорител на Американската диетична асоциация. Тя допълва, че отслабването трябва да бъде резултат от цялостна промяна на начина на живот. В противен случай човек се обрича на краткотрайни успехи и задълбочава проблема с наднорменото тегло в дългосрочен аспект.

Повод за тази критика бе публикуването на списък с най-добрите диети в престижното американско списание U.S. News & World Report – публикация, която разбуни духовете и обедини голяма част от специалистите в областта на храненето против правенето на подобни класации. Спазването на диети като цяло е вредна практика, твърдят те, а подобен род класации стимулират хората да следват стриктни и често неуспешни диети като тази на Аткинс например.

Освен това подобна класация приравнява здравословни режими на хранене като средиземноморската диета с диети като тази наАткинс и Зоната, които могат да бъдат дори опасни за здравето на някои.

Повечето хора възприемат диетата като нещо, което продължава известно време, а след изтичането на този период те отново могат да се върнат към предишния си начин на живот. Водещи експерти, цитирани от myhealthnewsdaily, подчертават обаче, че здравословният режим на хранене трябва да се превърне в начин на живот – да включва планиране на храненията – по количество, брой и избор на храни, както и повече движение и спорт.

Диетата за отслабване трябва да включва любимите храни

За да работи една диета, тя трябва да включва поне част от любимите храни на човек и да бъде нагодена спрямо неговите индивидуални предпочитания и особености.

Строгите ограничения обричат отслабващите на провал, смятат експертите. В този смисъл най-успешните диети са тези, които не забраняват определени храни, а дават препоръки за умерено и разумно хранене.

Няколко елементарни промени в начина на живот – консумацията на повече плодове и зеленчуци и повече време, прекарано в разходки, според много диетолози, са достатъчни да помогнат за отслабването и да понижат риска от диабет и други хронични заболявания./dieti.info

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login