Класическо кьопоолу

 

Необходими продукти (за 4 порции):

1 патладжан
1 чушка
2 скилидки чесън
4–5 стръка магданоз
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжанът и чушката се изпичат на нагорещен тиган, на скара или в чушкопек. Слагат се в найлонов плик или захлупен съд и се оставят за трийсетина минути да се задушат.

Белят се и се режат на кубчета. Скилидките чесън се смачкват или счукват. Магданозът се наситнява и заедно с чесъна се добавя към сипаните в купа патладжан и чушка. Накрая кьопоолуто се овкусява със сол и черен пипер и се добавя зехтинът. 

Разбърква се добре и се оставя да престои в хладилник поне 30 минути. Сервира се с препечен хляб. По желание може да му се добави 1 с. л. заквасена сметана или майонеза.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login