Кокосово масло

Човекът от древни времена се възползва от полезните свойства на кокосовото масло. Продуктът се получава от вътрешната част на кокосовите орехи.
Растителните масла, включително и кокосовото, са прекрасен източник на витамини и други полезни вещества, например, калций и фосфор.

За ползите от кокосовото масло
Съществуват две разновидности на продукта – хранително масло от кокос, което се използва в кулинарията, и такова, предназначено за козметични цели.
Освен това, то намира приложение и като профилактично и лечебно средство при различни заболявания, защото:
укрепва сърдечно-съдовата система;
предпазва от остеопороза и други болести на костно-мускулната система и съединителната тъкан;
препоръчва се за употреба в борбата с хепатит, грип, цитомегалия;
полезно е за хора, страдащи от чернодробни заболявания и за профилактика срещу такива;
естествен антиоксидант е;
притежава антивирусни, противомикробни и противогъбични свойства;
съдържа витамини А, Е и С.

Редовната консумация на кокосово масло:
понижава нивото на холестерола;
балансира кръвната захар;
понижава кръвното налягане;
заздравява венците и укрепва зъбния емайл;
подобрява храносмилането;
нормализира обменните процеси в организма.

В козметиката се използва при направата на продукти за грижа за косата, лицето и тялото, добавя се и като ароматизатор в сапуни, шампоани, кремове и други.
Смята се, че редовното нанасяне върху косата укрепва корените на косъма, заздравява скалпа. Маслото дълбоко овлажнява и подхранва сухата и чувствителна кожа.

Противопоказания
На практика, кокосовото масло не може да бъде опасно за човешкото здраве. Единственият начин да навреди е в случай на алергия или хранително натравяне, като това се случва само при неконтролиран прием на продукта.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 1.0 мл.
Белтък 0.0 гр.
Мазнини 99.0 гр.
Вългехидрати 0.0 гр.
Калории 899 кал.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login