Конско месо

konsko

Сред месата, конското е с най-високо съдържание на белтъчини (20-25%), в него има също: калий, натрий, фосфор, желязо, мед, магнезий, аминокиселини, тиамин, рибофлавин, никотинамид, витамини от групи В, А, РР, Е.

При консумацията на продукта в охладено състояние, той проявява загряващи свойства. Хранителната му стойност е висока. За разлика от другите видове месо, в това има малко холестерол, което го прави диетично (притежава антисклеротично действие).

При дивите коне, мазнината се натрупва, главно, в коремната област и ребрата (там калоричността е най-висока и достига до 4949 ккал. С възрастта на коня се увеличава количеството мазнини в месото и се понижава това на водата.

Млечните продукти от млякото на кобила (кумис) съдържат комбинация от важни за човешкия организъм елементи: млечна и оцетна киселина, антибиотици. Тези съединения подобряват храносмилането и възпрепятстват появата на стомашно-чревни заболявания. Млечните продукти ни снабдяват с важната за обмяната на веществата аскорбинова киселина.

В конското месо се съдържат повече органични киселини, отколкото в говеждото. Те притежават свойството да активизират обмяната на веществата, да подобряват работата на храносмилателния тракт и състава на стомашната микрофлора. В него има и голямо количество желязо, затова е подходящо за консумация при желязодефицитна анемия. Характеризира се и с хипоалергични свойства, подходящо е за деца и е незаменимо при анемия и хранителни алергии.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода72.5мл.
Белтък20.2гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини7.0гр.
Калории143кал.
Витамини и минерали
витамини от групи В, А, РР, Е; калий, натрий, фосфор, мед, магнезий

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login