Контрол над холестерола

Холестеролът (наричан някога холестерин) е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло и транспортиран в кръвнатаплазма на всички животни. Минимални количества холестерол се съдържат и в мембраните при растенията. Холестеролът е бяло мазно вещество, неразтворимо във вода и разтворимо в повечето органични разтворители. Промишлено холестеролът се получава от говежди гръбначен мозък или от ланолин.

2183_2

Холестеролът се съдържа основно в хранителните продукти от животински произход.

СЪДЪРЖАНИЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛ В НЯКОИ ХРАНИ, mg/100 g
Хранителен продуктХолестеролХранителен продуктХолестерол
Прясно мляко 2%
6,7
Телешко месо (шол)
71,0
Прясно мляко 3%
10,0
Пиле, бяло месо (без кожа)
43,0
Кисело мляко 2%
6,7
Пиле, бяло месо (с кожа)
67,0
Кисело мляко 3%
12,0
Варена наденица
65,0
Обезмаслена извара
5,0
Шпеков салам
79,0
Краве сирене
70,0
Бяла риба (речна)
46,0
Кашкавал „Витоша“
100,0
Скумрия
55,0
Свинско филе (без кост)
65,0
Краве масло
230,0

Препоръчителният прием на холестерол с храната е до 300 mg (0,3 g) дневно.

Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (хидрирани) такива, заради това, че последните не съдържали холестерол!

Хидрогенираните мазнини съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини увеличават размерите и намаляват плътността на LDL-C, което значително повишава риска от освобождаване на холестерола в кръвоносните съдове. Транс-мастните киселини блокират мембранните клетъчни рецептори за LDL-C, възпрепятстват неговото влизане в клетките и значително повишават риска за отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове. Доказано е, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип II.

Естествените растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска мас) мазнини почти не съдържаттранс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве!ю

http://bg.wikipedia.org/

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login