Копърът-уникална подправка и билка

Копърът е единствено по рода си растение, при което както листата, така и семената му, се използват като подправка. Копърът е с зелени листа, които са дребни, наподобяващи папрат и имат мек, сладък вкус. Сушените семена на копъра са светлокафяви на цвят и с овална форма. Семената са сходни по вкус на кимиона, те са ароматни и сладки, но и с леко горчив вкус.

Копърът е част от семейство сенникоцветни, чиито членове са също магданоз, кимион и дафинов лист.

Семената на копъра са много добър източник на калций и добър източник на минерали, манган и желязо. Копърът съдържа два уникални вида лечебни компонента: монотерпени, включително карвон, лимонен и анетофуран и флавоноиди, включително каемпферол и висенин. 2 гр. копър съдържат 5.06 калории и 0.40 гр. протеини.

Какви са лечебните свойства на копъра

 – Защита срещу свободните радикали и канцерогени, Монотерпените е доказано, че активират ензима глутатион-S-трансфераза, който помага де се прикрепи антиоксидантната молекула глутатион да оксидантните молекули, които в противен случай нанясат вреди на организма. Летливите масла, съдържащи се в копъра могат да помогнат за неутрализиране на някои видове канцерогени.

– Копърът има антибактериално действие;

– Копърът спомага за предотвратяване на костната загуба. Копърът като много отличен източник на калций играе важна роля за намаляване на костната загуба, която се появява след менопауза и при някои болестни състояния, като ревматоиден артрит.

– Копърът усилва притока на мляко по време на кърмене. Освен това е полезен при гадене, действа съдоразширяващо и болкоуспокояващо. Отварата от копър или от неговите семена разширява кръвоносните съдове, намалява високото кръвно налягане, отпуска гладката мускулатура на червата.

Как да съхраняваме копър

Свежият копър е необходимо винаги да се съхранява в хладилник или увит във влажна кърпа или със стъбла, поставени в контейнер с вода. Тъй като е много крехък, дори ако се съхранява правилно, копърът ще се запази свеж само за около два дни.
Друг вариант е да напръскате леко стъбълцата на копър с вода, след което ги увийте свободно в кухненска хартия и ги затворете в пластмасова кутийка или плик, които се поставят в хладилника. Така копърът може да остане свеж до седмица или по-дълго.

Можете също да подрежете стъбълцата на копърта отдолу и да ги сложите в чаша със студена вода, леко да обгърнете стръкчетата копър с влажна кухненска хартия, а след това отгоре завийте свободно с найлонова торбичка или плик. Така копърът ще е готов за съхранение в хладилника и няма да поеме от миризмата на останалите продукти в него.

Копърът може също да се съхранява и замразен, цял или нарязан, в херметичен контейнер. Добре измит и изтръскан от водата, копърът се поставя в изправено положение в найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Пресния копър може да бъде замразен за период до два месеца, но зеления мз цвят ще потъмнее след това. Не е необходимо да се размръзват стръковете копър преди да се използват./zajenata.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login