Корнишони

kornishoni_framar

Корнишоните съдържат калий, калций, фосфор, желязо, йод, каротин, В1, В2, РР, пантотенова киселина, В6, С и др. По полезни и лечебни свойства не отстъпват на морковите, доматите, лука и даже на цитрусите. Имат добри козметични качества, затова се използват като козметично средство за грижа за кожата. Сокът от краставица я избелва и освежава, прави я кадифена и матова, също така помага за премахване на акне, лунички, петна от пигментация, потъмнявне. Полезно е обтриването на лицето с парченца краставица.

Краставицата представлява 96% и повече вода, затова тя не е питателен продукт – цени се заради вкусовите й качества, а не заради хранителните.

Лечебни свойства на краставиците:

Повишават апетита, помагат за доброто усвояване на храната. Пресните краставици са полезни при заболявания на стомаха (като слабително средство), черен дроб, бъбреци. Употребата им в храната допринася за отстраняването на вода от организма, подобрява работата на черния дроб, бъбреците, сърцето. Пресният сок, приготвен от тях, се използва при кашлица, болки в стомаха и червата.

Краставиците са най-доброто диуретично средство. Но имат и други ценни свойства – подобряват растежа на косата, укрепват сърдечния мускул и съдове. Съдържат много калий, калций, натрий и фосфор. Този зеленчук по-бързо и по-добре от всеки друг може да регулира киселинния дисбаланс. Това е много важно, защото дисбалансът усложнява протичането на много заболявания. При бавно зарастващи рани яжте краставици! Най-голямото им предимство е тартроновата киселина, която съдържат. Тя е важна, доколкото пречи на въглехидратите да се превръщат в мазнини и да се натрупват в организма.

Смес от сок на краставица, морков и цвекло влияе благоприятно при ревматични заболявания. Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценен продукт за хора, както с ниско, така и с високо кръвно налягане.

Сокът от краставица помага при пародонтоза, спира накъсването на косата и косопада, полезен е за профилактика на напрежение на миокарда (сърдечния мускул), успокоява и укрепва нервната система, предотвратява атеросклерозата, подобрява паметта.

Този зеленчук се използва за подобряване цвета на кожата, като слабително средство, при кръвоизлив.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода95.0мл.
Белтък0.8гр.
Въглехидрати3.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории15кал.
Витамини и минерали
калий, калций, фосфор, желязо, йод, каротин, В1, В2, РР, В6, С

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login