Кулинарна корида с дон Хосе

IMG_7876Когато дойде юни и започне неудържимо да ни се пътува до някое слънчево и топло място, насреща е дон Хосе, който ще ни заведе разведе из Испания, така както никой пътеводител не може.
Започваме с разходка из Барселона, а любезният ни гид ще обръща също толкова внимание и на кухнята, колкото и на Саграда Фамилия.

IMG_6456
Каталония е раят на кулинарията, там храната е култ, пазарите – църкви, масите – параклиси. Няма по-надежден водач на това поклонническо пътуване от дон Хосе. За десерт той ни е оставил нещо изключително – кухнята на „Ел Були”, един от най-прочутите ресторанти на света, лаборатория на легендарния Феран Адриа. Оказва се, че кариерата на дон Хосе е започнала именно като млад готвач в това изключително място,  където около шейсет готвачи неуморно се трудят и творят за около петдесет клиенти. Половин година ресторантът е затворен, защото маестро Адриа се посвещава на експерименти. Така че имаме страхотен късмет да надникнем вътре, заедно с дон Хосе, който дегустира седемстепенно меню, сред което цветя в ядивна хартия и други забележителни предложения.

„Кулинарна корида с дон Хосе” е в почивните дни от 12.30, 17.30 и 22.00 ч.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login

Кулинарна корида с дон Хосе

hose_andres

 

Кулинарна корида с дон Хосе

 

„Я кажи ми, облаче ле бяло…“ – всички знаем, че българските емигранти са поетично настроени и обичат да разговарят с облаците. А с кого разговарят испанските преселници? Ако питаме Хосе Андрес – готвач, хедонист, испанец и жител на Вашингтон – с доматите, лютите чушки, сиренето. Защо им говори ли? За да му говорят и те – да му разкриват тайни и чудесата си.
Дон Хосе е мъж с огромен апетит, с почит към храната и благоговейно отношение към кулинарните традиции. Задълбоченото познание на иберийската кулинарна традиция му носи прозвището неофициален посланик на Испания.
В родината на Сервантес няма ресторант, пристанище, изба, крайпътна кръчма, пазар, които дон Хосе да не познава.
В Памплона например, той не тича с биковете по главната улица, а посещава малките ресторантчета, предлагащи първокласно осо буко.  Ибиса го вълнува не толкова с дивия си нощен живот, колкото с тапасите, които се предлагат по баровете. Също като пилигримите от цял свят и той отива в Сантяго де Компостела, но не за да се кланя на мощите на светци. Каминото на дон Хосе има друга цел – забележителната местна храна. Той няма време да изминава пеша километри, защото огладнява доста по-бързо. А и катедралите на дон Хосе са други – пазарите, ресторантите, кръчмите, рибарските лодките. Неговите светци носят названия като емпанада, кесадийа, паея, кемада – те също водят до благоговеен екстаз, но това е друга религия. Запознайте се с един от големите й адепти – Хосе Анрес.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login