Куркумата

health-benefits-of-turmeric

Куркумата съдържа едно полезно вещество куркумин, който е полезен за лечение на рак на дебелото черво, възпаления, рани и други болести.  И макар че представлява само около 2-5% от растението той придава най-полезните качества за здравето на куркумата, която става за подправка на всяко ястие.

В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби, а заради цветовата прилика с шафрана се нарича още и „шафрана на бедните“. Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки. В промишлеността се използва масово като оцветител на маргарини, сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като Е100. Използва се да предпази храните от слънчевата светлина.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login