Лайката – безценно домашно лекарство

Лайката е ефикасно лечебно и козметично средство благодарение на богатия си състав от полезни вещества. Тази често срещана билка е една от най-предпочитаните като домашно лекарство. Как да използваме лайката и какви са другите й ценни влияния?

Лайката е едногодишно тревисто растение. Можете да я откриете по ливадите, поляните и пасищата, около населените места, покрай пътищата из цялата страна. За лечебни цели се употребяват цветовете на билката, които се събират през периода на цъфтежа от май до юли.

Как се приготвя лайката?
Запарка (чай от лайка) се прави от 1 супена лъжица от билката, която се залива с 200 мл. кипяща вода. Трябва да кисне 1 час. Прецежда се и се приема наведнъж. Дозата е 3 чаши дневно, като всяка доза трябва да е прясно приготвена.

Парите на маслото от лайка са чудесно средство за почистване на лицето. В широк съд сварете 1-2 лъжици от билката в един литър вода. Докато отварата е още гореща наведете лицето си над нея и покрийте главата си с хавлиена кърпа. Стойте така около десетина минути. Тази парна баня влияе положително на кожата, като я прави мека и еластична.

Любопитно за лайката
В тибетската медицина лайката се смятала за чудодейно средство за подмладяване. Монасите пиели настройка от лайка преди сън и повтаряли процедурата сутрин.
Съвременната френска фитотерапия препоръчва насртойка от лайка в случаи на злоупотреба с кафе или цигари, съпроводени със сърцебиене, гадене, световъртеж, слабост, изпотяване./zdrave.rozali.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login