Лавандула

Lavender-flowers

Родината на лавандулата е Южна Европа. Среща се като самораслек, особено в западна част на средиземноморската област (Ю. Франция, Италия и Испания).

Като подправка се ползват листата на лавандулата или стръкове с цветчетата и листата. В кулинария има свои почитатели. Голяма популярност има в италианска, френска, испанска кухня.

Използват се сушени и пресни листа. С тях се ароматизират задушеното месо, риба, зеленчуковите супи. В сосове задължително се ползва сушена лавандула.

Лавандулата прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка. Букетът се получава силен и е предназначен за гурманите. Отдавна с лавандула се ароматизират вина, ликьори и безалкохолните питиета.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login