Лой

Основното хранително вещество на разтопената лой е мазнината (липиди), количеството му при двата вида достига до 99,7%. Водата е 0,3%, протеини няма. Поради високата калоричност (897 ккал на 100 грама), тези продукти са основен източник на енергия за организма.
Говеждата мазнина се топи при температура от 44-51 ºС, съдържа до 65% наситени мастни киселини, основно палмитинова и стеаринова, до 44% олеинова и 2-5% линолова. В състава на немастните вещества влизат: холестерол, каротин и известно количество витамин А. В смеси с други животински продукти се подобряват физиологичните свойства на говеждата лой и се увеличава нейната усвояемост.
Овча мазнина, по състав и органолептични свойства, е сходна с говеждата, отличава се от нея с по-голяма твърдост и температура на топене (44-55 °С).

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 0.3 мл.
Белтък 0.0 гр.
Мазнини 99.7 гр.
Вългехидрати 0.0 гр.
Калории 897 кал.

framar.bg,bg.wikipedia.org

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login