Люцерната – бащата на всички храни

0d7eb14a01b331b

Повечето хора си мислят за люцерната единствено като за нещо, което животните пасат. Не е така! Това всъщност е едно много полезно растение. Люцерната е пълна с полезни хранителни вещества.

Тя е многогодишно тревисто билково растение, което е било използвано в продължение на стотици години поради хранителните си стойности и лечебни свойства. Изследванията показват, че люцерната може да намали холестерола и да осигури много други ползи за здравето за всяки, който я консумира.

Милиони хора през вековете са се хранили с люцерна без да забележат негативни странични ефекти. Някои отрицателни ефекти са докладвани от хора, които са консумирали семената на растението, но ние не говорим за тях в тази статия. Наблягаме върху лечебните свойства на листата от люцерна и на хранителни добавки, които се произвеждат посредством тях.

От шести век, люцерната се използва в Китай за намаляване на подуването и при лечение на проблеми, свързани със задържането на течности. Едни от първите хора, които са консумирали това растение, са арабите. Те го нарекли „баща на всички храни”. Листата на люцерната са пълни с витамини, минерали и важни микроелементи – калций, калий, магнезий и каротин. Арабите първо ги използвали, за да хранят конете си, и забелязали, че животните ставали по- бързи и силни. След известно време те открили, че сами могат да консумират люцерна, тъй като има ценни полезни свойства за здравето.

Люцерната се използва често като слабително и диуретично средство, както и за лечение на пикочните пътища. Полезна е за простата, пикочния мехур и бъбреците.
Голямата новина обаче е, че люцерната може да намали нивата на холестерола. Тя съдържа вещество, което се свързва с холестерола и го предпазва от престой в кръвния поток. Изследват се и свойствата на растението като лечение за понижаване на висока кръвна захар.

Люцерната определено не е предназначена само за животни. Много хора я използват за салата и казват, че тя е важна част от здравословната им диета. Точно като по – известната пшенична трева и добавки от водорасли, хранителният суплемент под формата на люцерна може наистина да подобри здравето ви на сравнително ниска цена.

Таблетките от това растение определено не са скъпи. За някои хора люцерната е по – добър вариант дори от мултивитамин, тъй като представлява натурална форма на пълноценна храна. Това прави хранителните вещества много по- лесни за храносмилане и използване от организма. В люцерната се съдържат и фибри, както и храносмилателни ензими. Те са много важни за всяка здравословна диета.

Въпреки че много хора казват, че първоначално консумирането на люцерна е било странно, с времето те свикват с нея. Вкусът наистина е особен, но няма нищо страшно. Дори ако не я харесате, винаги може да си я вземете под формата на таблетки. По този начин ще получите всички здравни ползи от люцерната без да изпитате странния вкус. Кой знае, може пък и да харесате вкуса. Поне трябва да опитате.

Друго полезно свойство на люцерната е, че намалява апетита към обилни ястия, което е от голяма полза за хора, които са склонни към преяждане.

Люцерната се използва и като средство за намаляване на треска и пречистване на кръвта. Тя може да попречи на зъбния кариес, тъй като съдържа флуорид. Може да си направите здравословен, богат на азот чай от люцерна. Просто поставете листата в гореща вода, както всеки друг билков чай.

Това само някои от здравните ползи на люцерната. Защо не я опитате? Сурова, на таблетки или чай. Каквото ви харесва най – много./bodytime.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login