Магданоз (корен)

1-koren-ot-magdanoz

С голяма популярност се използват листата на магданоза. Коренът му, обаче, съвсем не отстъпва по вкусови качества и дори е по-полезен. От него се приготвят отвари, които се използват за лечение на нефролитиаза, простатата, пикочния мехур. Повишава функциите на половите жлези при мъжете.

Коренът на магданоза придава на ястията специфичен аромат и вкус. Ароматът се дължи на наличието на етерични масла в състава на продукта, който съдържа още: витамин С, каротин, витамини от група В (вкл. фолиева киселина), богат е на фосфор, калий и други минерални соли.

Поради високата концентрация на витамин С и способността на етеричните масла да стимулират отделянето на стомашен сок, коренът намира приложение в лечението на гастрити.

Течността от запарени корени на магданоз увеличава апетита и подобрява храносмилането, увеличава отделянето на стомашен сок, който освобождава газовете от стомаха. Използва се още за регулиране на менструалния цикъл, за лечение на импотентност, като диуретично и противоотичащо средство.

Силна отвара от корените, в комбинация с лимонов сок, се употребява за премахването на лунички и петна, вследствие на пигментация.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода85.0мл.
Белтък1.5гр.
Въглехидрати11.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории47кал.
Витамини и минерали
витамини В, С, каротин; фосфор, калий и др.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login