Магданоз (листа)

magdanoz

Магданозът е една от най–разпространените билки. Добавяме го в салати, използваме го като подправка, но едва ли се замисляме за полезните качества. Това е един особено полезен продукт, употребява се широко в традиционната народна медицина за лечение на различни болести. Магданозът е истински източник на полезни вещества и минерали. Например, в него се съдържа значително повече витамин С, отколкото в много от плодовете и зеленчуците. Също витамини В1, В2, РР, Е; калциеви, магнезиеви и железни соли.

Благодарение на лечебните си свойства, магданозът намира широко приложение в козметиката, където се добавя към различни кремове и маски.

Доказано е, че етеричното масло на това растение, в комбинация с други биологично активни елементи (гликозиди, витамини), оказва силен диуретичен ефект, повишава тонуса на чревната мускулатура и стимулира стомашната секреция.

Магданозът в козметиката:

Ефикасно премахва подпухналостта и зачервяването на кожата, прояснява я и я тонизира. Известен е с подмладяващия си ефект. Използва се в борбата с възпаленията и акнето, също така в грижата за нежната кожа около очите.

Лечение с магданоз:

Лечебни свойства имат различните части на магданоза: коренът, листата, семената. Пресните листа или отвара от корени се използват:

1. под формата на лосион – при болка или парене на очите, наранявания, ухапвания от комари, оси, пчели.

2. под формата на компрес – за лечение на труднозарастващи язви и рани.

3. като гаргара – при лечение на кървящи венци.

В народната медицина, магданозът се използва при заболявания на пикочно-половата система, жлъчно–каменни болести, камъни в бъбреците, при понижаване на силите, при загуба на апетит, също за подобряване на зрението.

Сок от магданоз:

Сокът от магданоз помага за подобряване на дишането, на сърдечната дейност, укрепва кръвоносните съдове. Действа ефикасно при заболявания на очите, перде, конюнктивит. Този сок има много силно действие, затова не трябва да се приема в чист вид. По–добре е да се комбинира със сок от моркови, спанак или целина и тогава да се консумира.

Противопоказания:

Магданозът е противопоказен при бъбречни възпаления. Вреден е и при жени, които имат чести спонтанни аборти. Противопоказен е изобщо за бременни, защото стимулира гладките мускули на матката и може да предизвика преждевременно раждане.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода85.0мл.
Белтък3.7гр.
Въглехидрати8.1гр.
Мазнини0.0гр.
Калории45кал.
Витамини и минерали
витамини В1, В2, РР, Е; калциеви, магнезиеви и железни соли

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login