Майонеза

Полезно е да знаем какво се съдържа в майонезата. Това са следните съставки: яйчен жълтък, горчица, растително масло, лимонена киселина или оцет.
Ако разгледаме съдържанието на този продукт, ще открием много интересни неща. На първо място това е мазнина, която не е само растително масло, съдържащо витамин F и подмладяващо кожата. В много видове съвременни майонези се съдържат модифицирани растителни масла – транс-мазнини. Техните молекули не съществуват в природата, затова организмът ни не е в състояние да ги усвои. Този продукт е химична модификация на растителните масла. Ензимите, произвеждани от организма, не могат да разделят молекулите на транс-мазнините и те се натрупват в черния дроб, задстомашната жлеза, по стените на кръвоносните съдове и на талията на онези, които прекаляват с консумацията на майонеза.
Приемът на много от тези мазнини води до атеросклероза, затлъстяване, коронарна болест и заболявания, свързани с обмяната на веществата.
Не е полезно дори, ако в майонезата се съдържат качествени мазнини, но в големи количества. Освен това, в продукта има и други съставки, които не влияят добре на организма. Например, емулгаторите, които помагат за запазването на еднородната консистенция на продукта. В миналото, ролята на емулгатор се е изпълнявала от яйчния лецитин, днес той е заместен от соевия лецитин (а отношението към соята е различно).
Второ: подсилващите вкуса вещества са изкуствено създадени, т.е с помощта на химически манипулации. Заедно с неблагоприятното въздействие върху стомаха и цялата храносмилателна система, овкусителите водят до привикване към някои продукти, прерастващо в зависимост.
Трето: това са консервантите. Тези добавки удължават срока на годност на продуктите (понякога с години), предотвратявайки развитието на микроби и различни гъби. В такъв продукт, на практика, няма нищо „живо”, защото то е унищожено, за да се съхрани продукта. Трябва да отбележим, обаче, че част от консервантите се разлагат стомаха, благодарение на стомашния сок. Въпреки това, остатъците проникват в клетките на организма и му въздействат не особено благоприятно.
В състава на майонезата могат да се добавят желатин, нишесте, пектин. Наличието на нишесте в продукта го прави не много качествен и с по-ниски вкусови качества.
Приготвена от естествени продукти, майонезата може да бъде с много добри характеристики. Затова, проверявайте състава на продукта, преди да го закупите.

 

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 25.0 мл.
Белтък 3.1 гр.
Мазнини 67.0 гр.
Вългехидрати 2.6 гр.
Калории 627 кал.

framar.bg,imperial.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login