Макадамия

1-framar_makademia

В ядките макадамия се съдържат етерични масла, мазнини, въглехидрати, протеини, натурална захар, целулоза, витамини, минерални вещества. От витамините най-голямо е количеството на тези от група В и на витамин Е, а от минералите – на калия и калция. Мазнините също са много, затова от макадамията се прави вълшебно масло, което помага за зарастване на рани, за лечение на изгаряния, използва се в козметиката, възвръща младостта и красотата на кожата.

Въпреки високата си калоричност, ядките предпазват от развитие на сърдечно-съдови заболявания, помагат за отслабване, защото извеждат от организма вредния холестерол.

Един невероятен факт: макадамията е много полезна за хората, но за кучетата е отровна.

Върху човека действието е различно: консумацията на ядките намалява главоболието при мигрена, облекчава протичането на ставни и костни заболявания (остеопороза, артрит), лекува хиповитаминоза, ангина, забавя развитието на туморите. Ядките имат антиоксидантни свойства, полезни са при заболявания на кръвоносните съдове.

Редовната употреба на макадамия помага на организма да се избави от токсините, нормализира обмяната на веществата, следователно и теглото, намалява риска от появата на хипертония и укрепва имунитета.

Споменахме за маслото от тези ядки – то е изключително ценно: попива идеално в кожата, овлажнява я, омекотява я и я подхранва, затова се използва при направата на кремове, маски, лосиони, шампоани, балсами, червила и др.

В състава на маслото влизат повече от 80% ненаситени мастни киселини, подобни на мазнините в кожата ни. Именно затова продуктът намира широко приложение в козметиката, без употребата му да води до странични ефекти и алергични реакции.

Маслото от макадамия се използва при лечението на алергии, кератози, фотодерматит, хиперпигментация. Антицелулитните средства с това масло са изключително ефективни.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода10.0мл.
Белтък7.9гр.
Въглехидрати5.0гр.
Мазнини76.0гр.
Калории700кал.
Витамини и минерали
витамини В, Е; минерали калий, калций

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login