Маково семе

makovo-seme

Макът е една от най-древните подправки и най-старата култура в световен мащаб, отглеждал се е още в епохата на Неолита. Изключително интересно растение не само предвид външния си вид, но и според свойствата му.

Цветовете на мака могат да бъдат не само червени, но и бели, пурпурни, светлолилави, леко розови или яркочервени.

Семената съдържат голямо количество мазнини – 50-60%, също протеини и захари.

В листата има 44% мазнини, над 20 алкалоида, витамин С, антоцианини, флавоноиди, гликозиди, органични киселини, смола.

Частите на растението намират приложение в народната медицина много отдавна.

Отвара от корените помага при главоболие, използва се в лечението на седалищния нерв. Отвара от семената се пие за подобряване на храносмилането. При тежки възпалителни процеси у деца, се е давало „маково мляко”, което се приготвя от пюре, направено от стрити семена и вода, то има сънотворни и обезболяващи свойства.

Макът се е използвал и като средство против глисти.

Днес, лечебните свойства на растението не са забравени. Употребява се като упокояващо при бронхити. От запарените листа и от зелената част се правят компреси, които помагат при ставни проблеми, травми и отоци. Маковите листа се втриват върху брадавици, за да ги премахнат. В Индия приготвят от тях ободряващо средство срещу треска.

От сухите венчелистчета на мака се правят отвари, прахчета, серуми, които влияят благоприятно при кашлица, стомашен катар, безсъние, преумора, и като общо успокояващо средство.

Всички макови зърна притежават наркотично действие. Ефикасен и безвреден продукт срещу безсъние е комбинацията между мед и мак.

Фармакологичните свойства на растението се определят от алкалоидите морфин, кодеин, папаверин:

– морфинът спира подаването на импулсите на болка към главния мозък, използва се като силно болкоуспокояващо и сънотворно средства.

– кодеинът намалява кашлицата

– папаверинът има спазмолитични свойства, понижава тонуса на гладката мускулатура и я отпуска.

В семената на растението се съдържат калий, калций, желязо, магнезий, селен, йод и витамини А, С, Д, Е, В3, В1, В9, В2, В6

Противопоказания на мака

Преди, да предприемете лечение с мак и макови продукти, задължително се консултирайте с лекар.

Лекарствени продукти от това растение не са подходящи за деца под 2 години, стари хора, за лица, зависими от алкохол, страдащи от бронхиална астма, емфизем на белите дробове, при респираторна депресия, хипоксемия, чернодробни заболявания.

Макът намира приложение в кулинарията. Маслото от него се смята за едно от най-добрите с растителен произход. Отличен източник на въглехидрати, протеини, ненаситени мастни киселини (олеинова и линолова).

Хранителна стойност при 100гр.
Вода6.0мл.
Белтък18.0гр.
Въглехидрати8.0гр.
Мазнини41.6гр.
Калории525кал.
Витамини и минерали
витамини А, С, Д, Е, В3, В1, В9, В2, В6; калий, калций, желязо, магнезий, селен, йод

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login