Мариноване на меса

Мариноването е кулинарна техника, която се прилага предимно на меса. Със същия успех обаче с нея може да се обработят и рибата, и зеленчука. Целта е да придаде на хранителния продукт добър вкус, аромат и крехкост. Учила съм в университета в часовете по биотехнологии и анатомия, че човека възприема и усвоява по-бързо месата когато са мариновани. Киселината разгражда някои връзки и прави месото по-нежно и вкусно.

Но що е маринатата? Основното е да има киселина, олио и подправки. Благодарение на тях жилавото месо става крехко. Но освен тях в маринатата трябва да има и други подправки и ароматични треви. Използвайте соев сос, босилек, дафинов лист, магданоз, чесън, черен пипер, сол и/или хрян и няма да сбъркате. Със същия успех може да сложи пилешки бульон или вино. Често се използва и алкохол – ракия, коняк, водка и други. Добавят се и добре премерените количества зеленчуци, като моркови, захар и плодови сокове. Най-често е достатъчно да смесите всички съставки заедно (ароматичните треви и подправките се предпочитат нарязани на ситно или смачкани) в купа, а после да накиснете жилавото месо вътре.

Да не забравим – има и сухи маринати. В този случай нарязаното месо се обърква с подправките – сол, черен и червен пипер, синап, босилек, риган, и се оставя да престои в хладилник, но не повече от 24 часа.

Всички компоненти се смесват в буркан с плътно затваряща се капачка. Най-добре е маринатата да бъде приготвена минимум един час преди с нея да мариновате месо или риба. Повечето маринати могат да се съхраняват цял месец в хладилник, при условие че бурканът е добре затворен. Никога не мариновайте месо или риба в пластмасов или метален съд. Старайте се да използвате стъклена или керамична посуда. Киселината в контакт с металния съд може да придаде странен цвят и съвсем неочакван вкус на месото./receptite.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login