Маруля

Fresh green vegetable, isolated over white

Марулята е позната още от древността. Съществуват няколко вида. Полезните свойства на този зеленчук се определят от високото съдържание на витамини и минерали, важни за човешкия организъм.

Ползата от марулята:

Марулята съдържа голямо количество протеини, витамини от групите В, С, Е, РР, бета–каротин, хлорофил, захари, калций, магнезий, калий, желязо. Подходяща е за диетично хранене при захарен диабет и затлъстяване, помага за отделянето на различни вредни вещества от организма. Редовната й употреба подобрява състоянието при заболявания на стомаха и дванадесетопръстника (язви, гастрити). Полезна е за премахването на стомашни болки и за по–бързото зарастване на язви. Оказва положителен ефект при кашлица и бронхит, в този случай се използва под формата на разтвор и служи за отхрачване. Пресният сок от листата на маруля, в комбинация със сок от морков или цвекло, е отлично, подобряващо общото здраве средство. Помага за пречистването на кръвоносните съдове, по този начин предотвратява развитието на атеросклероза, дава енергия, организмът се насища с необходимите витамини и минерали. Съдържа фолиева киселина, която влияе на репродуктивната функция при мъже и жени.

В козметиката се използва за поддръжка на суха кожа на лицето.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода95.0мл.
Белтък1.5гр.
Въглехидрати2.2гр.
Мазнини0.0гр.
Калории14кал.
Витамини и минерали
витамини В, С, Е, РР, бета-каротин, хлорофил, захари, калций, калий, желязо

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login