Масло

Маслото е един от най-здравословните продукти.
В него се съдържат:
1. Витамини – маслото е богат източник на витамин А, който е необходим за нормалното функциониране на различни части на тялото: от зрението до поддържането на нормалното състояние на ендокринната система. Други витамини в състава: мастноразтворимите Е, К и D.
2. Минерали – богато е на микроелементи, особено на селен, който е мощен антиоксидант. В 1 грам от продукта се съдържа значително повече от този елемент, отколкото има в пшеницата или в чесъна. Маслото е добър източник на йод, необходим за работата на щитовидната жлеза (за нея е нужен и гореспоменатият витамин А).
3. Мастни киселини – в продукта има голямо количество бутанова (маслена) киселина, която се използва от червата като източник на енергия, известна е с антиканцерогенните си свойства. Лауриновата киселина има силни антимикробни и противогъбични способности. В състава на продукта има и линоленова киселина, която подобно на маслената, предпазва от рак; омега -3 и омега-6 мастни киселини, които се наричат незаменими.
4. Гликосфинголипиди – съществува специална категория мастни киселини, която предпазва организма от чревни инфекции, особено в ранна детска и напреднала възрасти. Тези киселини се съдържат в маслото. Поради тази причина, не трябва да се дава обезмаслено и сухо мляко на малки деца, защото може да се предизвика стомашно разтройство.
5. Холестерол – въпреки всичката информация, относно вредата на холестерола, сигурно знаете, че той е необходим за нормалното функциониране на главния мозък и развитието на нервната система. Това говори за нуждата от веществото в храните. Например, майчиното мляко е много богато на наситени мазнини и холестерол.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 15.8 мл.
Белтък 0.6 гр.
Мазнини 82.5 гр.
Вългехидрати 0.9 гр.
Калории 748 кал.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login