Мексиканският сладък картоф – див ямс

Дивият ямс представлява многогодишна лоза, известна още като мексикански сладък картоф или Dioscorea villosa. Растението произхожда от Северна Америка, като се среща в тропическите райони и наМексико и Азия. Съществува негова разновидност, наричана китайски сладък картоф, водещ началото си от Китай.

Дивият сладък картоф представлява голямо пълзящо растение с дебели грудести корени и увивни стъбла, достигащи 6 метра височина. Коренището му е с размери 5-10 см в диаметър, с червеникавокафяв цвят.

Корените в началото имат вкус на скорбяла, след което придобиват горчив и остър вкус. Стъблата са много на брой и не се разклоняват. Листата са овални, с дължина 6-12 см. Корените и коренищата и на двата вида сладки картофи се използват за направата на билкови лекарства.

Още през 18 и 19 век билкари са използвали дивия сладък картоф за лечение на менструални болки и проблеми, свързани с раждането, както и за болки в корема и при кашлица. През 1950–те години учени открили, че корените на дивия сладък картоф – мексикански и китайски, съдържат диосгенин.

Той е фитоестроген (естроген на растителна основа), който обаче може по химически път да се превърне в хормона прогестерон. И именно диосгенинът се използва за направата на първите таблетки за контрол на раждаемостта през 1960–та година. И понеже съществуват поне 600 разновидности на този картоф е важно да се отбележи, че не всеки вид съдържа този фитоестроген.

Билкарите разбира се продължават да използват ценните качества на див ямс при менструални спазми, гадене, възпаления, остеопороза, астма и т.н., въпреки че някои проучвания показват, че ефектът невинаги е налице.

Което разбира се е възможно, понеже организмът ни не може сам да преработи диосгенина и да го превърне в прогестерон, а е необходима лабораторна намеса.

Мексиканският сладък картоф е изключително полезен и може да бъде добавка към някои основниястия, дори и десерти. Не пропускайте възможността да изпробвате нещо различно.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login