Морков

morkov_framar

Полезни свойства на моркова:

Този зеленчук се използва от древни времена като „помощник“ при лечението и за профилактика срещу различни болести. Препоръчва се при заболявания на сърдечно-съдовата система, анемия, бронхиална астма и бронхит, туберкулоза, възпаления на белите дробове, бъбречни и чернодробни заболявания, гастрити с понижена киселинност и при някои кожни възпаления.

Морковът и сокът от него се характеризират с противовъзпалително, обезболяващо, антисептично, противоглистно, отхрачващо, антисклеротично и заздравяващо рани действия.

Витамини: А, В1, В2, В3, В8, В9, С, Е.

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Микроелементи: желязо, йод, кобалт, манган, мед, молибден, флуор, цинк.

Прясно изцеден сок от моркови:

– премахва умората;

– повишава апетита;

– връща здравия цвят на лицето;

– отслабва токсичното действие на антибиотиците върху организма;

– заздравява ноктите и косата;

– подобрява зрението;

– е добра профилактика срещу простудни заболявания;

– повишава активността на задстомашната жлеза;

– подобрява работата на цялата храносмилателна система.

– е диетично средство;

– се препоръчва за лечение на различни заболявания при бебета.

Внимание!

Консумацията на големи количества сок от зеленчука може да предизвика летаргия, сънливост, главоболие, повръщане и други неразположения.

Сокът е противопоказен при:

– гастрити с повишена киселинност;

– язви на стомаха и дванадесетопръстника;

– камъни в бъбреците.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода88.0мл.
Белтък1.0гр.
Въглехидрати9.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории39кал.
Витамини и минерали
А, В1, В2, В3, В8, В9, С, Е, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кобалт, манган, мед, молибден, флуор, цинк

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login