На гости на „Сребърна лъжичка“ 

 

Случи ми се най – хубавото нещо в живота на човек… два пъти. Майка съм на две прекрсни деца. Преди близо 8 години станах родител за първи път и всичко изглеждаше толкова сложно и страшно, че изпълнявах стриктно заръките на педиатъра и не се замислях дори за миг за други възможности. Днес поумняла с времето и опита отново съм майка на 6 месечно бебе и съм доста по- осъзната, като родител. За това и действам по – спокойно и прецизно. Доказано е, че всяко отклонение от правилата на храненето в кърмаческа възраст е свързано със сериозен риск за развитието и здравето на детето и на бъдещия пораснал човек. Ето защо е толкова важно да познаваме в детайли особеностите на храненето на бебето и да ги спазваме точно.

Спонтанно реших да създам тази рубрика за храненето на мъниците – „Сребърна лъжичка“ и да покажа как аз ще подходя към захранването на бебето си. Ще чета всички възможни методи на педиатри и предложения от специалисти по хранене, за да си създам мой най – правилен хранителен режим, който да споделя с Вас тук.

 

Снимки – www.pinterest.com

Едно от известните на всички мами неща е захранването на бебето и пероида в който да се случи това.Преди 8 години практиката беше – плодови пюрета след 3 -тия месец.на бебето. Много от майките и днес следват тази схема – плодове, зеленчуци – месо. Плодовете са лесни за усвояване, заради своето съдържание на захари, но след сладките плодчета приемането на зеленчуци се превръща в мисия невъзможна. Ето защо специалистите по детско хранене днес съветват да се захрани бебето със зеленчукови пюрета, а след това с плодове.

Ако се върнем още по – назад във времето, ще срещнем захранване с каши. Те са и най- близки, като субстанция и хранителност до кърмата и адаптираните млека.

 

Който и хранителен режим да изберем най- важното е да запомним, че първото условие да се радваме на здраво и нормално развито дете, е да осигурим правилното му хранене, както и че захранването на кърмачето започва между 4 и 6 месец, което означава между 17 и 25 седмица. Но не по – късно от 26 седмица, защото нуждите на бебето растът пропорционално с него, а кърмата, колкото и полезна да е тя, не може да осигури необходимите витамини и минерали за организма му. По-късното захранване (след 6м) крие рискове от различни дефицити, например анемия, поради липсата на желязо в кърмата.

Неправилното пък  захранване може да отключи бъдещи проблеми като гастрит, колит, запек, алергии и други.

И така, преминаването от кърма към храна е един от най- важните моменти от отглеждането на всяко новородено, защото организмът на кърмачето се отличава с редица особености, най-важните от които са усиленият растеж на детето и незавършеното развитие и незрелост на неговия организъм и най – вече на храносмилателната му система. Ето защо преминаването от мляко към друг вид храна изисква търпение. Бебето е свикнало с топлата и сладка кърма на мама и хич и не иска да променя нещата.  За това вие изберете хранителен режим и го средвайте стриктно, като му пригответе здравословна и вкусна храна. А!… и се пригответе с цялото търпение и спокойствие, на които сте способни.

 

Аз ще опитам да предложа бързи и лесни рецепти за здравословно захранване, а по- късно и хранене  на вашето бебе, за да имате повече време и за духовна храна на бебето, а именно игрите.

 

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login