Олио

На пазара се срещат различни растителни масла. Тук ще посочим някои от тях и съответните им състави и свойства.
1. Слънчогледово олио
Употребяваме два вида слънчогледово олио: рафинирано и нерафинирано. Разбира се, нерафинираното се усвоява по-добре и е по-полезно. Растителното масло е хранителен продукт, в състава му влизат витамини (от групи A, D, E и F) и микроелементи. Слънчогледовото олио не съдържа холестерол, защото в него няма животински мазнини, дори помага за избавянето на организма от него, което предпазва стените на кръвоносните съдове от образуването на тромби и атеросклероза.
Препоръчва се за употреба на хора със заболявания на сърдечно-съдовата система и при нарушения на мозъчното кръвообращение. В народната медицина този продукт се прилага за лечение на зъбобол, заболявания на червата, стомаха, при тромбофлебит, болести на белите дробове и черния дроб. В козметиката намира приложение в ароматерапията.

2. Зехтин
Олиото, приготвено от маслини се състои от ненаситени мазнини, които са в състояние да разграждат животинските мазнини. То укрепва организма, защото понижава нивото на вредния холестерол, профилактика е срещу диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
В зехтина се съдържат витамини от групи А, D, Е и К, укрепващи костите, мускулите и имунната система.
Научно доказано е, че мастните киселини в това олио притъпяват чувството на глад и това прави продукта подходящ за хора, които са на диета.
Зехтинът намира приложение в дерматологията, защото помага при зарастването на рани. Регенериращите му свойства се обясняват с наличието на естественото вещество олеокантал, което има и обезболяващо, и противовъзпалително действия.

3. Царевично олио
Царевичното масло, освен ненаситени мастни киселини, съдържа и фосфатиди. Линоленовата и арахидоновата киселини в продукта участват в много процеси на метаболизма, отнасят се към веществата, които помагат за избавянето на организма от вредния холестерол.
Това олио е богато на биологично активни вещества, които влизат в състава на клетъчните мембрани. Фосфатидите са особено полезни за тъканите на главния мозък. Продуктът съдържа витамини от групи F, B1, PP, провитамин А и специалното вещество токоферол.
Лецитинът в царевичното олио предотвратява натрупването на холестерол в кръвоносните съдове и така намалява риска от образуване на тромби, намалява умората и нервното напрежение, натрупано през деня, подобрява обмяната на веществата, неутрализира ферментацията в червата, повишава тонуса.
Употребата на естествено, нерафинирано царевично олио помага при захарен диабет, затлъстяване, атеросклероза. Ако го използвате за лечение на жлъчния мехур, то функциите на жлъчката се нормализират до 1-2 часа след перорален прием.

4. Олио от облепиха
Олиото от плодовете на облепихата се използва външно за лечение на изгаряния, увреждания на кожата от слънчевите лъчи, рани от залежаване, циреи, язви, абсцеси; успешно се прилага и в гинекологията; употребява се за лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника, при хронични възпалителни процеси на ларинкса и гърлото. Маслото бързо се справя с фарингити, ринити и други заболявания на носоглътката; притежава антимикробни свойства и се препоръчва за лечение на ангини, тонзилити и др.
Вътрешният прием на олиото от облепиха е противопоказен за хората, страдащи от панкреатит, остър холецистит и други заболявания на задстомашната жлеза. Не се препоръчва и за онези, които са податливи на стомашни разтройства и диария.

5. Ленено масло
По биологична стойност лененото масло заслужено заема първо място. Семената на лена съдържат 46% витамин F и голямо количество витамини А и Е. То е богато на ценни биологично активни вещества, ненаситени киселини и други важни за човека елементи.
Това масло намира широко приложение в народната медицина. То предотвратява развитието на хипертония, атеросклероза, коронарна болест на сърцето, диабет, намалява риска от инсулт. Използва се за лечение на рани, киселини, запек, за пречистване на организма. Включването на този продукт в храната не само нормализира обмяната на веществата, но и отнема излишния холестерол.
Семената на лена имат противовъзпалителни и бактерицидни свойства, диуретичен и слабителен ефекти.
Препоръчва се добавянето на 1-2 супени лъжици ленено масло към готовите ястия.
Забележете, че този продукт трябва да се пази от пряка слънчева светлина и високи температури. Също така, той изсъхва бързо на открито.

6. Рициново масло
Рициновото масло се използва, главно, като слабително средство. Освен в медицината, то намира приложение и в козметиката. Това се обяснява с наличието в състава му на мастни киселини, полезни за кожата: линоленова, палмитинова, стеаринова и олеинова. Този продукт се употребява под формата на маска за стимулиране растежа на косата и за поддържане на кожата.
Обърнете внимание, че за грижа за тялото трябва да се използва само добре пречистено масло, което е прозрачно или има лек жълтеникав цвят.
Рициновото масло е средство за премахване на брадавици, пигменти и малки белези. То не е подходящо за деца под 1 година и за бременни жени.
7. Кокосово масло
Кокосовото масло притежава редица уникални способности: то е изключително устойчив продукт с дълъг срок на годност и запазва вкусовите си качества при многократно нагряване. На практика, няма противопоказания. Богато е на природни антиоксиданти, витамини Е, А, С и на хиалуронова киселина, която е най-силен овлажнител.
Това масло не се натрупва в телесните мазнини и се препоръчва по време на диети за намаляване на теглото. Подобрява храносмилането и помага за доброто усвояване на храната. Използването му като добавка към ястията намалява вероятността от развитието на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, възпрепятства образуването на ракови клетки и укрепва имунната система.
Кокосово масло се употребява широко в козметиката: притежава овлажняващо, успокояващо и омекотяващо действия; помага при зарастването на рани и изгаряния; заздравява косата и помага за растежа й; предотвратява образуването на стрии при бременност.
8. Палмово масло
Палмово масло е единственото твърдо растително масло, близко по състав с животинската мазнина. В сравнение с другите масла, в това се съдържат значително повече палмитинова и други мастни киселини.
Благодарение на тези особености и на наличието на наситени мастни киселини, палмовото масло се използва при производството на маргарин, като набухвател за тесто, служи за подобряване на търговския вид и за удължаване срока на годност на много продукти.
Палмовото масло не притежава полезни вещества. Няма хранителна стойност, защото полезните мазнини и витамини в него са 4-8 пъти по-малко от тези в слънчогледовото олио.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.
Вода 0.1 мл.
Белтък 0.0 гр.
Мазнини 99.9 гр.
Вългехидрати 0.0 гр.
Калории 899 кал.

framar.bg,yoga108.info

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login