Ориз

oriz

Оризът е една от най-древните култури на Земята, която към днешна дата заема второ място по засети площи, а по БВП е на първо място.

Оризът е достъпен, популярен, хранителен е и се съчетава отлично с различни продукти (кисели, солени, пикантни и сладки).

Културата притежава редица полезни свойства, съдържа много въглехидрати, няма глутен, който може да доведе до алергични реакции. В състава й влизат 8% белтъци, витамини В6, В2, В3, РР, също манган, калий, фосфор, калций, желязо, магнезий, мед, селен, цинк. Витамините от група В дават възможност всички хранителни вещества отлично да се преобразуват в енергия.

Полезният състав на ориза помага за пречистването на организма от шлаки и токсини. Учените признават продукта за най-добър в това отношение. Елементите му подобряват работата на нервната система, поддържат кожата и косата в добро състояние. Оризът се използва за възвръщане на изгубен апетит, а отвара от културата помага при повишена температура.

Сложните въглехидрати осигуряват продължителен приток на енергия, а приемът на големи количества такива дава възможност да се намали дневната норма захар и мазнини без загуба на енергия.

Сол почти няма в ориза, затова е подходящ за консумация от хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, също и за онези, които искат да отслабнат. Наличието на много калий е друг плюс на продукта, защото елементът неутрализира действието на солта, която попада в организма с други храни.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода10.0мл.
Белтък8.0гр.
Въглехидрати79.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории344кал.
Витамини и минерали
В6, В2, В3, РР, също манган, калий, фосфор, калций, желязо, магнезий, мед, селен, цинк

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login