Осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти

Вкусотерапията е възникнала на основата на Аюрведа и се базира на постулата, че болестите могат да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори на човека. Разположени на езика, те са свързани с всички система на организма и затова въздействието на една или друга част от езика лекува съответните органи, твърди традционната индийска медицина. Например за стомаха отговаря средната част на езика, а за сърцето – неговият връх. Различните вкусове (сладък, горчив, солен или кисел) могат да оказват определено въздействие и върху различните органи.

Вкусотерапията в домашни условия много малко се различава от обикновената кулинария. Единственото условие е да изберете един вкус.

Тук ви предлагаме кратък обзор на осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти:

1. Ряпата – общоукрепващо средство

Тs все още не е оценена напълно. Ряпата съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини. За нея се твърди, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.

Противопоказания: заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, наскоро прекаран инфаркт.

2. Хрянът – убива вредните бактерии, премахва възпалението

Той притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. Ежедневното натриване на кожата със сок от хрян премахва луничките, смята Аюрведа.

След промишлената обработка на хряна в него остава само целулозата, затова се препоръчва да се използват пресни корени, които могат да се настържат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от два червени домата, подправени с лъжица растителна мазнина.

Противопоказания: същите като при ряпата.

3. Горчицата – лекува нервите

Подходяща е при заболявания на нервната система – от нервна възбуда и неврит на седалищния нерв до истерия.

Противопоказания: същите като при ряпата и хряна.

4. Грейпфрутът – за стройна фигура

Той съдържа инозитол и пектин, които изгарят мазнините по естествен път, подобрява апетита, способства за храносмилането и активизира дейността на черния дроб. Освен това нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерол, тонизира нервната система, помага за преодоляването на апатията, премахва умората.

Грейпфрутът се смята за най-полезния плод. От полза са и неговите семена – те имат бактерицидни свойства.

Противопоказания: не са открити, но е доказано, че сокът от грейпфрут е способен да засилва токсичността на лекарствата.

5. Кафето – за профилактика на диабет

Съвременната медицина е доказала, че в кафето се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват диабет от втори тип и рак на черния дроб.

Кафето помага да се справим със стреса, стимулира дихателния център на мозъка (помага на астматиците да преодоляват пристъпите), извежда излишния холестерол от организма. В кафето се съдържат също полезни въглехидрати, мазнини, жизнено важни минерали и микроелементи.

Противопоказания: заболявания на сърдечно-съдовата система.

6. Чаят – за здрави кости

Той отлично помага в борбата с остеопорозата и другите заболявания на костите. Това се дължи на ефекта на полифенолите (вещества 25 пъти по-ефективни от витамин С), които предпазват генетичният материал на клетките от увреждане.

Чаят укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира артериалното налягане, укрепва имунитета, лекува някои видове алергии и намалява риска от ракови заболявания. Добавянето на мляко в чая прави напитката отлично средство за камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Противопоказания: изострена язва на стомаха и заболявания на бъбреците, безсъние, глаукома.

7. Бирата – за запазване на зрението

Според американски и канадски учени, публикували част от свое изследване в списание Prevention, съдържащите се в бирата антиоксиданти предпазват зрението от възникването на катаракта.

Бирата регулира дишането и кръвообращението, влияе положително на храносмилането и разтваря камъни в бъбреците. В скандинавските страни бирата официално е призната за антидепресант. Най-полезни са тъмните видове бира.

Противопоказания: няма явни, като всичко зависи от изпитото количество. Учените препоръчват ежедневно да не се употребява повече от половин литър.

8. Натуралният шоколад – за укрепване на съдовете и предпазване от сърдечни заболявания

В декемврийския брой на американското списание The Heart швейцарски учени правят извода, че 60 г шоколад възпрепятстват свиването на артериите, подобряват циркулацията на кръвта и намаляват вероятността от образуването на тромби.

Освен това кофеинът и теоброминът, съдържащи се с горчивото лакомство, стимулират работоспособността и творческата активност на човека, помагат при повишено натоварване.

Млечният шоколад не притежава тези свойства поради съдържанието на млечна киселина, която неутрализира действието на антиоксидантите – флавоноиди.

Противопоказания: не са открити./zdrave.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login