Основните витамини в хранителните продукти

Групите витамини са различни по химичен състав, необходими са за нормалното протичане на обмяната на веществата, за растежа, за развитието на организма и за поддържането на добро здраве. Тези вещества не са непосредствен източник на енергия. Те са съставни части на ензимната система и имат роля на катализатори на обменните процеси.
Предоставяме ви информация за храните, които са източници на основните витамини; дневната потребност на организма от всеки един от тях, и значението им за протичането на физиологичните функции.
Витамин
Дневна необходимост на организма (за възрастни)
Основни източници
Физиологична роля
Признаци на недостиг на витамина
А* (ретинол)
А,-0,9 мг, бета-каротин — 1,8 мг
Животински мазнини, месо, риба, яйца, мляко
Необходим за синтеза на зрителния пигмент родопсин; влияе на процесите на растежа, размножаването, на разпространението и кератинизация на епитела
Нарушава се зрителната способност при слаба светлина, растежът, размножаването, образува се суха повърхност на конюнктивата и роговицата, улцерация на роговицата.
D (калциферол)
2,5 мкг
Черен дроб и месо на бозайници, черен дроб на риби, яйца
Необходим за чревното абсорбиране на калция и за обмяната на калций и фосфор в организма
Недостатъчното количество витамин в детския организъм води до развитието на рахит, който се проявява под формата на нарушаване на осификацията (вкостеняване) и растежа на костите, на декалцификация и омекотяването им.
РР** (никотинова киселина)
150 мг
Месо, черен дроб, бъбреци, риба, мая
Участва в процесите на клетъчното дишане (трансфер на водород и електрони); регулира секреторната и моторната функции на стомашно-чревния тракт
Възпаление на кожата (пелагра), разтройства на стомашно-чревния тракт (диария).
К (филохинони)
До 1 мг
Зелени листа на зеленчуците, черен дроб
Участва в синтеза  на факторите, съсирващи кръвта, протромбин
Забавя се кръвосъсирването, спонтанни кръвотечения
Е (токоферол)
10-12 мг
Растителни масла, зелени листа на зеленчуците, яйца
Антиоксидант (инхибитор на окислението)
Няма точно описани симптоми при недостиг на този витамин в организма
С (аскорбинова киселина)
50-100 мг
Пресни плодове и растения (особено шипка, касис, цитруси)
Участва в хидроксилирането, в образуването на колаген и в приобщаването на желязото във феритин.

Повишава устойчивостта на организма към инфекции.
Появява се скорбут, който се изразява в кървене на венците, малки кръвоизливи по кожата, увреждания на стените на кръвоносните съдове.
В1 (тиамин)
1,4-2,4 мг
Пълнозърнести храни, черен дроб, бакла, бъбреци, трици
Участва в енергийния обмен (процеси на декарбоксилиране)
Развива се заболяването бери-бери, което е съпроводено с полиневрит, нарушения на сърдечната дейност и на функциите на стомашно-чревния тракт.
В2 (рибофлавин)
2-3 мг
Зърнени храни, бакла, черен дроб, яйца, мляко
Влиза в състава на флавиновите ензими. Извършва трансфера на водород и електрони.
Увреждане на очите (фотофобия) и на лигивиците на устната кухина и езика.
В3 (пантотенова киселина)
10 мг
Зърнени храни, бакла, картофи, черен дроб, яйца, риба.
Прехвърляне на ацетиловата група (КoA) в синтеза на мастните киселини, стероиди и други съединения
Обща слабост, световъртеж, невромоторни нарушения, кожни възпаления, увреждания на лигавиците.
В6 (пиридоксин)
1,5-3 мг
Зърнени храни, бакла, месо, черен дроб, риба.

Синтезира се с чревната микрофлора.
Коензим трансаминаза, декарбоксилаза
Повишена раздразнителност, гърчове (припадъци), хипохромна анемия. Играе важна роля в обмяната на аминокиселините, протеините, мазнините, също процесите на кръвообращението.
В12 (цианокобаламин)
2 мкг
Черен дроб, синтезира се с чревните микроорганизми.
Съставна част на метаболитни ензими нуклеиновите киселини и метилиране. Необходим за хемопозата.
Злокачествена анемия.
Фолиева киселина
400 мг
Зелени листа на зеленчуци, месо, мляко. Синтезира се с чревната микрофлора
Необходима е за синтеза на пурините и метионина, за въглеродния метаболизъм на молекулните фрагменти. Стимулира кръвообразуването.
Анемия
Витамин H***(биотин)
150 — 200 мкг
Мляко, яйчен жълтък, черен дроб, синтезира се с чревната микрофлора.
Коензим дезаминаза, осъществява трансфера на СО2
Дерматит (възпаление на кожата) с хиперактивност на мастните жлези.
*Следствия от предозиране с витамина: главоболие, еуфория, анемия, изменения по кожата, на лигавиците и костната тъкан.
** Следствия от предозиране с витамина: нарушаване функциите на централната нервна система и бъбреците, намаляване на нивото на Са2+ в костите и увеличаването му на това в кръвта.
***Хиповитаминоза – може да се развие при приемането на големи количества суров яйчен белтък, свързва се с биотина.
Основни източници на водоразтворими витамини (от групи В и С) са хранителните продукти с растителен произход и по-малко тези с животински. Тези витамини се поглъщат лесно от стомашно-чревния тракт в кръвта и лимфите.
Основни източници на мастноразтворими витамини A, D, Е, К са животинските продукти. За задоволяване потребностите на организма от витамини, има значение не само достатъчното им количество в храната, но и нормалното храносмилане и усвояването на веществата в стомашно-чревния тракт.
Допълнителен източник на витамини К, В6, и В12 е микрофлората на дебелото черво. Микроорганизмите синтезират витамините (заедно с другите вещества), които се усвояват частично от организма./framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login