Патешко месо

pateshko-meso

Патешкото месо е отличен източник на белтък и на витамини от група В. В 100 грама се съдържат 25-28% от необходимата дневна доза В2 (рибофлавин), В1 (тиамин), 13% витамин В6 и 7% В12. В състава на продукта влиза малко количество соли на фолиевата киселина и витамини А, Е, К (от 2 до 5% от препоръчваната дневна доза).

Патешкото месо е изключително богато на селен (32% от дневната норма) и фосфор (20% от необходимото за деня), също е добър източник на цинк, желязо, мед; по-малки количества калий, магнезий, манган, калций и натрий.

Независимо, че това месо е богато на холестерол, в него има и мастни киселини, наред с омега-3 и омега-6, полезни за здравето на сърцето. В 100 грама от продукта се съдържат 65 мг холин (витамин В4) и 8,4 мг бетаин. Тези две вещества са важни за образуването на клетъчната обвивка, обмяна на липидите, на нервните импулси. Тестове показват, че патешката мазнина е богата на олеинова киселина, предпазваща сърдечно-съдовата система. Съдържа ензими, които регулират обмяната на веществата и помага за пречистването на организма от канцерогени.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода51.5мл.
Белтък16.5гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини61.2гр.
Калории346кал.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login