Патладжан

eggplant

Често смятан за  зеленчук, патладжанът всъщност е… плод от семейството на ягодите. Съществуват разни видове, различни по форма и цвят, вариращи от бяло до тъмно лилаво.

Той е близък на доматите и картофите.

Видове

  • Американски: издължен, най-популярен е в тъмно-лилав цвят.
  • Ориенталски: тънък и издължен. Има по-тънка кожа и по-малко семена.
  • Италиански: изглежда като умалена версия на другите видове. Има по-нежна кожа и месо.
  • Бял: с дебела кожа и по-твърдо месо.
  • Сицилиански: Голям, кръгъл с неправилна форма. Много тънка кожа и леко сладникав вкус.

Как да ги избирате

Търсете патладжани с гладка кожа, които изглеждат тежки за размерите си. Трябва  да са с блестящ  цвят и еластични при лек натиск. Избягвайте патладжани с влажни или тъмни петна.

Съхранение

Ако стои прекалено дълго, патладжанът може да стане горчив и да се развали. Съхранявайте го в найлонов плик до няколко дни в хладилник, без да е нарязан и измит.

Употреба

  • Въпреки че не е богат на витамини или минерали, патладжанът е ниско калоричен, а месото му е засищащо. Приготвяйте го задушен, пържен, пълнен или печен.
  • Срязаните места бързо потъмняват, особено изложени на въздух, но това не променя вкуса им.
  • Белен или небелен – изборът  е Ваш. Ако е пресен, няма нужда от белене, но при стареене кожата става по-жилава. В някои рецепти се препоръчва да не се  бели, тъй като освен че придава цвят, кожата помага на отрязаните парчета да запазят формата си.
  • Не използвайте твърде много мазнина – патладжанът е много порест и попива олиото като гъба. Ако патладжанът попие всичкото олио в тигана при пържене, не добавяйте повече.

Инструкции за приготвяне (как да приготвите патладжана с минимум мазнина):

  • Използвайте тефлонов тиган. Тиганът трябва да е много горещ, преди да сложите патладжана.
  • Мазнината трябва да покрива равно всички парчета в тигана. Разбърквайте и обръщайте постоянно. Парчетата не трябва да залепват едно за друго.
  • Потопете парчетата патладжан в разбити яйчни белтъци, а след това – в галета. Пържете в много гореща мазнина, докато потъмнеят от двете страни.
  • Соленето е друг начин да предотвратите поемането на мазнина по време на готвене. Солта извлича по-голямата част от влагата на патладжана и го прави по-малко порест.
  • Приготвяйте патладжана на грил. Печенето на въглища му добавя чудесен аромат на дим. Срежете патладжана на две по дължина. Намажете двете повърхности с масло и печете 8-10 минути,обръщайки често. Добавете сол и черен пипер, малко оцет и накълцани пресни подправки.

Хранителна информация

  • Не съдържа мазнини и натрий.
  • Ниско калоричен.

Един средно-голям патладжан (548 гр) съдържа:

 Източник: www.nutritiondata.com
% от необходимата дневна стойност
Калории132
Калории от мазнини9
Мазнини1 гр2%
 В т.ч. наситени мазнини0 гр1%
Холестерол0 мг0%
Натрий11 мг0%
Въглехидрати32 гр11%
В т.ч. растителни влакна19 гр75%
Захар13 гр
Протеини6 гр
Витамин А3%
Витамин С20%
Калций5%
Желязо7%

zdravoslovno.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login