Пчелният мед – натурален елексир от природата

В днешни времена все повече чуваме съвети как да заменим рафинираната захар с натурални подсладители, като медът например, но не е ли загадъчно как продукт, който съдържа 64 калории за една лъжица би могъл да добави нещо полезно към нашата диета?

Да, наистина!

Медът може да подсилва имунната система и енергийните нива, да облекчава кашлица, да помага при храносмилателни проблеми, помага при безсъние, както и да намалява симптомите на поленова алергия.

Като външно приложение, медът се използва за третиране на инфектирани рани и кожни язви, помага при изгаряния, намалява пърхота, помага при ухапвания от насекоми и др.

Канадският диетолог Тара Милър препоръчва използването на суров непреработен (непастьоризиран) мед, тъй като той предлага несравнима защита от микроби и силен анти-бактериален ефект. Доказано е че някои от полезните съставки на меда се губят по време на пастьоризация. Трябва да се отбележи, че въпреки полезните си съставки, медът не се препоръчва на деца под една година или представлява риск от възникване на Ботулизъм.

Други приложения в ежедневието включват: маски за лице с кокос, тиква или кисело мляко, балсам за коса с авокадо, вана с мед и мляко. В Америка също са популярни коктейли с бърбън, водка, джин, ром и различни ликьори с меден сироп, лимон или лайм. Използвайте мед за различни дресинги и сосове за печива и салати, скара или барбекю.

Снимка:esquire.com/

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login