Пеканов орех

1-pekanov-oreh

Пекановият орех притежава уникални лечебни свойства: подобрява работата на повечето системи и органи, а маслото от него дарява младост и красота.

Витамини: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К.

Макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор.

Микроелементи: желязо, манган, мед, селен, цинк, флуор.

Полезни свойства:

Освен всички гореизброени витамини, микро- и макроелементи, пекановият орех съдържа дъбилни вещества и мононенаситени мазнини. Ядките му са богати на гама токофероли, които предпазват от окисление мазнините, протеините и ДНК клетките; също на фитостероли – те намаляват нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предотвратяват развитието на варикоза, атеросклероза, исхемична болест на сърцето.

Продуктът се характеризира с изразени противоракови свойства. Ефикасен е при авитаминоза и анемия. Ядките стимулират апетита, намаляват умората, подобряват дейността на хормоналната и полова системи.

Маслото от пеканови орехи се използва и вътрешно, и външно. Вътрешно се приема при простуда, главоболие, загуба на сила. Заменя почти всички необходими мазнини, повишава имунитета и забавя процесите на стареене. Външно приложение (в козметични продукти) – за премахване на редица кожни заболявания (от слънчеви изгаряния до ухапвания от насекоми и гъбични проблеми). Маслото се използва и за масажи, защото овлажнява, подхранва и подмладява кожата.

Противопоказания:

Най-важното е да не се прекалява с консумацията на пеканови орехи. Да не се изяждат повече от 100 грама на един прием, защото може да се наруши храносмилането, в резултат на трудно усвояване на ядките от организма. Страдащите от затлъстяване на черния дроб и алергични реакции, трябва да ограничат консумацията им.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода3.0мл.
Белтък9.0гр.
Въглехидрати4.0гр.
Мазнини72.0гр.
Калории691кал.
Витамини и минерали
А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк, флуор.

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login