Пилешко месо

kokoshe-meso

Пилешкото месо може да се консумира в големи количества без опасност за здравето. То се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е. Въглехидрати няма, а мазнините са малко. Калориите не са много, затова тези, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да го консумират.

Месото на пилето е полезно при следните заболявания: полиартрит, подагра, язва, диабет. При страдащите от захарна болест 2-ра група, именно то увеличава съдържанието на полезни полиненаситени мастни киселини в кръвния серум. Тези киселини се усвояват лесно от организма, затова месото е профилактика срещу атеросклероза и свързаните с нея заболявания: инсулт, инфаркт, исхемия, хипертония

Диетолозите препоръчват консумацията на пилешко месо в горещо време, но то е не по-малко полезно и в студа. Под формата на бульон се използва като лекарство срещу простудни заболявания.

В състава на това месо влизат глутаминова киселина, етерични масла и азотосъдържащи вещества.

Пилешкото се използва за възстановяване на силите на болни и физически изтощени хора и за повишаване на имунитета.

Високото количество на полиненаситените мастни киселини в продукта са добра профилактика срещу исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда и инсулт.

Витамините в месото влияят благоприятно на обменните процеси в организма, включително на въглехидратния, белтъчния, мастния; и на дейността на централната нервна система. В6 и В2 поддържат ноктите и кожата здрави, В9 е необходим за кръвообразуването, а В12 помага да се справим с депресията и безсънието.

Пилешкото се характеризира с ниско съдържание на колаген (съединителна тъкан), затова се усвоява лесно. То е оптимална храна при заболявания на стомашно-чревния тракт (за стомаси с всякаква киселинност), захарен диабет, затлъстяване. Болести като гастрит и язва на дванадесетопръстника също протичат по-леко при консумацията на крехко пилешко месо; влакната му поемат излишната киселинност, която дразни лигавиците на вътрешните органи.

Наличието на витамини В9 и В12 прави продукта подходящ за женския организъм, защото тези елементи участват в дейността на репродуктивните органи и допринасят за здравето по време на бременност и за пълноценното развитие на детето.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода68.9мл.
Белтък20.8гр.
Въглехидрати0.6гр.
Мазнини8.8гр.
Калории165кал.
Витамини и минерали
витамини В2, В6, В12, А, Е; калий, магнезий, фосфор, желязо

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login