Плодови диети

Плодови диети

Те се съчетават идеално с горещината, отпуската и пътуването на море. Любителите на плодовете могат да проявят своята фантазия в изготвянето на различни плодови салати, коктейли, желета, мусове и сокове.

1 Ябълкова диета

Ябълките са богати на ценни за организма витамини и минерални вещества (в това число фолиева киселина пектин, захар) за да се постигнат забележими резултати “ябълковият ден” трябва да се повтаря 1-2 пъти седмично.

• 1-ви вариант:
През целия ден се ядат ябълки и задължително се пие минерална вода. Не са за пренебрегване и билковите чайове.

• 2-ри вариант:
През деня можете да изядете до 2 кг ябълки без да приемате допълнително течности.

2. Гроздова диета

Диетата е разчетена за 4 дни, през които без особен труд и глад се отслабва с около 2 кг. Освен това гроздето има свойствата да прочиства организма от шлаката и да забавя процесите на стареенето.

– 1-ви ден:
• Закуска: Салата, състояща се от 150 г йогурт, 1 с. л. мюсли, половин портокал, 100 г черно грозде. Салатата ще придобие пикантен вкус, ако й добавите печени слънчогледови семки.
• Обяд: Салата от 250 г тиква, 100 г грозде, 150 г марули, 1 с. л. нарязани орехи. Тиквата се нарязва на кубчета и леко се запича в масло, гроздето се разрязва на половинки листата маруля се нарязват на ленти и се смесват с тиквата. В маслото, където се е запържвала тиквата, се добавя 1/4 чаша зеленчуков бульон, малко оцет и горчица, които са чудесна подправка за салатата. Отгоре могат да се посипят орехи.
• Вечеря: Салата от 100 г бяло грозде, 50 г ананас, 1/4 папая, 1 с. л. лимонов сок и 1/4 чаша вода. Можете да добавите и парче сварени пилешки гърди. Ястието съдържа 800-850 калории.

– 2-ри ден:
• Закуска: Салатата от първия ден.
• Обяд: Ориз със скариди и грозде (5 с. л. ориз, 100 г грозде, 5-6 скариди). Оризът се сварява и се смесва с гроздето. Към тях се добавят скаридите, които са предварително леко запечени в зехтин.
• Вечеря: Картофи със зеленчуци (100 г картофи, 1 морков, 1 стъбло праз, малко целина). Зеленчуците се задушават под капак за около 10-15 минути. На вкус се добавят сол, дафинов лист, пипер и 1 ч.л. сметана.

– З-ти ден:
• Закуска: сандвич с грозде (черно хлебче или филийка пълнозърнест хляб се намазва с дебел слой извара, а отгоре се поставят нарязани гроздови зърна (30-50 г)
• Обяд: Риба със задушено зеле и грозде (150 г зеле, 1 глава лук, 300 г рибно филе, 50 г черно грозде)
Зелето и лукът се задушават в малко количество растителна мазнина за около 10 минути, а върху тях се поставя филето от риба и гроздовите зърна и ястието се задушава за още толкова време.
• Вечеря: Желе от грозде. Пакетче желатин (5 г), 150 мл сок от грозде, 50 г грозде и половин ябълка.
Желатинът се накисва с малко гореща вода, а след това се разтваря в сока, с който се заливат гроздовите зърна и нарязаната на ситно ябълка. Ястието се оставя в хладилник за около 1 час.

– 4 ден
• Закуска: филийка пълозърнест хляб и 100 г извара, зелен лук и 100 г черно грозде.
• Обяд: Палачинки с грозде . Замесва се тесто от 2-3 с. л. брашно, 100 мл вода и 1 яйце, от което се изпичат няколко палачинки. Плънката се състои от 100 г обезмаслена извара, 50 г гроздови зърна и 1 с. л. минерална вода. Палачинките се наръсват с канела.
• Вечеря: Пуйка със зеленчуци и гъби.
50 г пуешко месо,100 г броколи,1 морков, 50 грама гъби, 2 с.л. сметана и 50 г грозде. Месото се нарязва на тънки ленти и се запържва, към него се добавят сварените за 2-3 минути броколи, настърганият морков и нарязаните на две части гъби. Добавя се половин чаша бульон и всичко се задушава за около 10 минути. Ястието съдържа 800-850 калории.

3. Диета с диня
Тази диета не трябва да се спазва повече от 5 дни. Тя е противопоказна при някои заболявания на бъбреците и стомаха и затова консултирането с лекар е препоръчително. Трябва напълно да забравите за минералната вода и солените продукти, които задържат течностите в организма.

В продължение на 5 дни трябва да изядете около 2,5 кг диня. За закуска допълнително към нея можете да си позволите порция мюсли, за обяд – парче риба със зеленчукова салата, но вечерята ви трябва да се състои само от голяма порция диня. За този период вие ще отслабнете с около 8 кг.
Динята съдържа витамини от група В, витамин С, пектин, каротин, магнезий, желязо, калий, никел. В нея се съдържа и т.нар. добър холестерол.
Динята се препоръчва и като отлично прочистващо и диуретично средство.

4. Диета с пъпеш
Тя може да се спазва в продължение на 3-6 дни. За закуска, обяд и вечеря се изяжда по 1/2 пъпеш. Диетолозите строго забраняват този продукт да бъде смесван с други плодове или йогурт, разбита сметана и т.н.. Тази диета ще ви помогне да се освободите от 3-4 излишни килограма.
Пъпешът е известен с диуретичните си свойства. Той съдържа бета каротин, витамини А, В, С, Е и способства за образуването на голямо количество меланин в организма.

5. Диета с грейпфрут
Тя е много проста: преди всяко хранене се изяжда половин грейпфрут. Плодът съдържа специфично вещество, което активизира работата на черния дроб и разгражда сложните мазнини.
Редовната употреба на грейпфрут е напълно в състояние да преустанови нарастването на мастните наслоения.
Меката част на плода притежава високи диетични и лечебни свойства: способства за нормализирането на процесите на храносмилането и намаляването на функционалното разстройство на черния дроб, намалява кръвното, способства за възстановяване на силите.

Подобно действие има и папаята, която трябва да се консумира преди или веднага след ядене. Тя спомага за активното разграждане на белтъчините и мазнините.

Ако спазвате някоя от плодовите диети, можете да си позволявате понякога сухар и мед. Полезен е и зеленият чай.
Ако нямате достатъчно силна воля, избягвайте киселите плодове и прясно изцедените сокове, които предизвикват засилен апетит и през цялото време напомнят на организма за забранените продукти./gotvach.bg,dieti.info

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login