По-малко калории – без излишни усилия

Промяната в начина на живот и диетата с цел понижаване на приеманите калории може да се окаже за мнозина доста трудна, но пък с това ще постигнете отслабване, понижаване на холестерола и други ползи за здравето, които без съмнение си заслужават усилието. За да намалите трудностите при свикването с новия начин на хранене и организмът да се пригоди по-лесно и бързо към приема на по-малко калории, са най-важни две неща:
да ограничите консумацията на високо калоричните храни и
да се фокусирате върху изгарянето на калории чрез физическа активност.

Отслабване

За да отслабвате с по половин килограм седмично трябва да приемате по 3500 калории по-малко за този период. Ако изразходвате повече калории, отколкото приемате, можете да постигнете устойчиво и постоянно отслабване. За целта трябва да ядете по-малко, да правите повече упражнения или и двете – изберете този начин или комбинацията в някакво съотношение, които се доближават най-много до досегашния ви начин на живот.

Усещане за ситост

Хората добиват усещане за ситост в зависимост от количеството храна, което ядат, а не от броя калории в нея. Можете да се чувствате сити и при диета с понижен брой калории – като избирате внимателно храната си. Избягвайте високоенергийните храни като пържените или захарните изделия, които съдържат по-малко хранителни вещества, но повече калории. За разлика от тях плодовете и зеленчуците имат по-малко калории в повече количество.

Нискокалорични храни

За да приемате по-малко калории, опитайте да направите някои здравословни замени. Яжте „крехки“ протеини вместо мазно месо (пилешко вместо свинско) и заместете пълномасленото мляко с нискомаслено. Изберете пресните плодове пред тези, които са консервирани със сироп и захар. Започвайте храненето си със супа или салата – за да приемете по-малко калории като цяло. Избягвайте маслото, бисквитите, чипса и пържените храни.

Физическа активност

Редовните физически упражнения помагат за изгарянето на калории. Опитайте да се движите поне по 30 до 60 минути, през повечето дни от седмицата. Пробвайте джогинг, каране на колело, плуване, скачане на въже или просто се разхождайте. За изгарянето на повече калории ще допринесе дори разтребването и чистенето у дома.

Ако главната ви цел е именно да отслабнете, говорете предварително със своя лекар. Не всеки метод за отслабване е подходящ за всеки човек и неговия традиционен начин на живот!/dieti.info

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login