Полезен или вреден е захаросаният мед? Ето правилния отговор!

Захаросан мед е напълно нормално състояние на полезния натурален продукт.

Когато медът се захароса, това показва, че той наистина е качествен.

От e-zdravey.com коментират, че скоростта, с която домашният мед се захаросва зависи от неговия вид, начин на събиране и на съхранение.

Акациев, манов и липов мед трудно кристализират или по принцип кристализират бавно.

Мед от рапица, от слънчоглед, билков или плодов мед кристализира – захаросва се още през първите дни до седмици след като е бил центруфугиран.

Кристалите в захаросания мед могат да бъдат по-дребни или по-едри.

Когато съотношението в меда на фруктоза към глюкоза е високо, кристализацията протича доста по-бавно.

Кристализацията протича при температура от 13 до 15 градуса.

Ускорители на кристализацията се явяват още наличието на цветен прашец, кристали глюкоза, въздушни мехурчета, други примеси.

Понеже тази информация не е известна на много потребители, а когато производителят обяснява, ние си мислим, че ни лъже, за да си продаде стоката, производителите започнат да разтапят меда като го варят на водна баня.

Това сваряване е вредно, защото се получава трансформация на захарите и ако температурата е била висока, от полезен медът може да стане карцерогенен.

Източник: politikata

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login