Полезни свойства на ягодите

Първият плод, който зрее през пролетта на нашите географски ширини е ягодата. Тя е от семейство Розоцветни и се адаптира лесно към различни климатични условия. Може би поради тази причина е позната почти по целия свят. Поради широкото й разпространение, не може да се определи точно родината й. Но според историческите записки тя попада в Европа през XVI век, когато един френски офицер ги носи от Чили и ги поднася в дар на краля с посланието, че те ще избавят сърцето му от страданията, причинени от държавните дела, ще изпълнят душата му с любов, а разума – с веселие. И всъщност се оказва прав, защото по-късните изследвания на учените показват, че ягодата помага за лечението на редица болести, а ароматът й, който се дължи на етеричните вещества, бързо предизвиква прилив на бодрост.

Още древните римляни са познавали чудодейните лечебни свойства на този дребен червен плод. Според тях той облекчавал симптомите на меланхолия, помагал срещу припадъци, възпаления от различен характер и висока температура, камъни в бъбреците и отравяне на кръвта, черния дроб и жлъчката. За тях ягодата била символ на богинята на любовта Венера заради сърцевидната си форма. Вероятно от там идва и суеверието, че ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги. През Средновековието тя била символ на съвършенството и затова зидарите я използват като мотив за украса на каменните постаменти на олтарите и капителите в катедралите.

Днес ягодите се култивират почти навсякъде, защото хората са оценили не само аромата и красивата им форма, но и полезните им хранителни качества.

Ягодите са богати на витамин С, което ги прави незаменим антиоксидант. Поради тази причина те се препоръчват при пролетна умора, ревматизъм, за възстановяване на силите след тежко заболяване. В пет средно големи плода количеството на витамин С е колкото в един голям портокал.

Ягодите са богати на фруктоза, глюкоза и захари. Доказано е, че фруктозата и глюкозата се разлагат бързо в организма, затова няма опасност нивото на лошия холестерол да се повиши. Те са препоръчвана храна за хората, които са на диета за отслабване.

Освен витамин С, ягодите съдържат витамин Р и калций, а комбинацията от тези три вещества укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от капилярни кръвоизливи.

Тъй като ягодите са богати и на минерали като калий, фосфор, калций, това ги прави незаменима храна за хората от всички възрасти. Калиевите соли, които съдържат, подобряват сърдечната дейност и подпомагат отделянето на излишните течности.

Органичните киселини като лимонена, ябълчена, салицилова и оксалова, в ягодите подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането, а фолиевата киселина намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска то сърдечно-съдови заболявания.

Ягодите са полезни и при лениви черва, запек и други проблеми със стомашно-чревния тракт, тъй като са богати на пектин.

Ягодата се счита за прекрасно средство при лечението на авитаминоза, хипертония, подагра, атеросклероза, маточни кръвотечения, малокръвие. Ако всеки ден през пролетта си похапвате от тези плодове, ще укрепите имунната система и стените на кръвоносните съдове. А ако ядете често ягоди през лятото, това ще ви предпази от грипните вируси през зимата.

Поради мощните противовъзпалителни и антибактериални свойства, ягодата се използва за лечението на възпалителни процеси в носоглътката и за отстраняването на неприятния дъх в устата.

В състава си тя съдържат значително количество йод. Ето защо консумацията на ягоди ще компенсира недостига му в ежедневната храна и питейната вода.

Плодовете и отваратa от листата на ягодите нормализират обмяната на веществата и кръвното налягане и помагат при безсъние.

Народната медицина използва тези плодове при малки рани и екземи, раздразнение на кожата. За да се справите с тези състояния, смачкайте ягодите и нанесете получената каша върху проблемното място.

Ето малко цифри за съдържащите се полезни за организма вещества в ягодите:

200 гр. пресни ягоди съдържат: 60 калории, 4.6 гр целулоза, 0 гр мазнини, 1.2 гр протеини, 14 гр въглехидрати, 28 мг калций, 0.8 мг желязо, 20 мг магний, 38 мг фосфор, 54 мг калий, 1.4 мг селен, 113.4 мг витамин С, 35.4 мг фолиева киселина.

Китайската медицина също оценява полезните свойства на ягодата и я определя като сладко-кисела на вкус, охлаждаща по природа, нетоксична. Тя е полезна за белите дробове, подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака, спасява от жегите, понижава температурата, има диуретично действие, утолява жаждата. Помага при лечението на кашлица, предизвикана от вятър и горещина, ранички в устната кухина, запек, високо кръвно налягане и др..

Ето някои от лечебните приложения на ягодата, които препоръчва китайската медицина:

1. При продължителна суха кашлица

Сложете 6 гр ягоди, 30 гр небет шекер и малко вода в тенджера и ги сварете. Разделете получената смес на три дози за деня.

2. При лечението на кашлица, предизвикана от горещина в белите дробове

Смесете по 50 гр прясно изцеден сок от ягоди, лимон и круши. Разделете сместа на две дози за деня.

3. При лош апетит

Изстискайте сока на 250 гр пресни ягоди, разделете го на две дози и ги изпийте за деня.

4. При нарушения в храносмилането

Сложете в тенджера 100 гр ягоди, 30 гр глог и вода и ги сварете. След това прецедете и изпийте сока.

5. При запек

Нарежете 50 гр ягоди на парчета и ги смесете със сусамово масло. Изяжте ги на празен стомах.

6. При лятна диария

Сварете ягоди и изпийте сока.

7. При затруднено уриниране, кървене на венците, ранички в устата

Залейте 60гр ягоди със студена вода. Изпийте водата и изяжте ягодите. Повтаряйте това три пъти на ден.

8. При диабет

Яжте всеки ден пресни ягоди.

9. За подсилване на кръвта и организма

В 800 мл вода сложете 250 гр ягоди, 100 гр стафиди и 100 гр захар. След като водата заври намалете огъня и оставете на котлона 5 минути. Свалете и оставете сместа да престои 10 часа. След това прецедете, изпийте сока и изяжте плодовете.

10. При изтощена жизнена енергия и малокръвие

Сварете 100 гр ягоди, 50 гр хинап 30 гр сушени плодове личи и150 гр лепкав ориз в подходящо количество вода на каша. Яжте от тази каша всеки ден.

11. След тежко заболяване или отслабнал организъм

Направете си ликьор от ягоди. Изстискайте сока на ягодите, добавете същото количество оризова ракия и пийте по една чашка сутрин и вечер.

Въпреки полезните свойства на ягодите някои групи хора трябва да внимават с тях.

Тъй като тези плодове имат охлаждащо действие върху организма, те не се препоръчват на хора с патогенен студ в далака и стомаха, камъни в пикочните пътища. Те са противопоказни и за тези, които са алергични към тях./bulgarian.cri.cn

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login