Ползи от бадемовото мляко

1-bademovo-mlqko-za-zdrave-i-krasota-framar

Бадемовото мляко е отлична алтернатива за всеки от вас, независимо дали сте вегетарианец, чувствителни сте към всякакви видове на прясното мляко или просто не харесвате вкуса му. То придобива все по-голяма популярност, но е много важно да се отбележи, че не предоставя достатъчно количество протеини и калций, за да бъде изцяло негов заместител, така че е необходимо да си ги набавите от други хранителни източници. Само за сравнение ще ви кажем, че в една чаша бадемово мляко се съдържа едва 1 грам протеин, докато в същата чаша, но с краве мляко, се съдържат 8 грама протеини. По отношения на калция, съотношението е 2:300 милиграма. Въпреки това, бадемовото мляко притежава изключителни здравни ползи за вашия организъм!

Контролира теглото

Една чаена чаша бадемово мляко съдържа едва 60 калории, за разлика от 146-те калории в същото количество пълномаслено мляко, 122 калории в мляко с 2% масленост и 86 калории в обезмасленото мляко. Това автоматично го прави отличен заместител, който ще ви помогне да се избавите от излишните килограми или да запазите теглото си непроменено.

Грижи се за здравето на сърцето

Бадемовото мляко не съдържа холестерол и наситени мазнини. Също така е с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на здравословни мазнини /като омега мастните киселини, които обикновено се съдържат в рибата/, което намалява риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Поддържа здравината на костите и зъбите

Въпреки че не предоставя толкова калций, колкото кравето мляко, бадемовото мляко ще снабди организма ви с 30% от препоръчителното дневно количество, както и с 25% от препоръчителния прием на витамин Д, намалявайки риска от артрит и остеопороза и подсилвайки имунната ви система. Плюс това тези две хранителни вещества работят в екип, за да поддържат костите и зъбите ви здрави.

Запазва здравето и блясъка кожата

Бадемовото мляко съдържа 50% от препоръчителното дневно количество витамин Е, който притежава антиоксидантни свойства и е от съществено значение за доброто здраве на вашата кожа. Също така я предпазва от вредното влияние на слънцето, като запазва нейния блясък.

Понижава риска от диабет

Бадемовото мляко, без добавки, е с ниско съдържание на въглехидрати, поради което няма да увеличи значително нивото на кръвната ви захар и ще понижи риска от появата на диабет. Поради ниския си гликемичен индекс, тялото ви ще използва въглехидратите за енергия, като по този начин захарите няма да се съхранят под формата на мазнини.

Поддържа мускулната сила

Въпреки че една чаша бадемово мляко съдържа само 1 грам протеин, съдържанието на витамини като желязо и рибофлавин е значително, така че то е важно за растежа на мускулите и тяхното възстановяване.

Грижи се за доброто храносмилане

Една чаша бадемово мляко съдържа почти 1 грам фибри, които са от изключително важно значение за доброто храносмилане.

Не съдържа лактоза

Част от хората имат лактозна непоносимост, което прави захарта, съдържаща се в кравето мляко, трудно усвоима за тях. Ето защо бадемовото мляко е отличен заместител.

Притежава по-добър вкус

Бадемовото мляко е по-вкусно от кравето, според хора, които са консумирали и двата вида. То притежава собствен и уникален вкус, който е по-свеж и го прави подходящ заместител в изпълнението на различни готварски рецепти.

Не се нуждае от охлаждане

Знаейки, че не трябва да съхранявате бадемовото мляко в хладилник, е по-вероятно да предпочетете точно него за работното си място или излета, който планирате. Не е никакъв проблем да издържи дълго време на стайна температура, което автоматично го прави питателна напитка, увеличаваща дневния прием на всички изброени по-горе хранителни вещества.

Лесно е да се направи

Трудно е да отглеждате крави в задния си двор, но пък затова е лесно да си приготвите бадемово мляко у дома. Единственото, което трябва да направите е да ги смелите в блендер, заедно с малко количество вода и да филтрирате сместа, за да отделите течността./ framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login