Пуешко месо

pueshko-meso

Пуешкото месо се приема за едно от най-полезните и качествени диетични птичи меса. То съдържа голямо количество витамини А и Е, малко холестерол, отлично се храносмила и добре се усвоява от организма.

В състава му влизат много необходими за човека микроелементи: желязо и калций, натрий и фосфор, калий и сера, йод, манган и магнезий. По този начин, приемайки продукта, заедно с отличните качества на белтъчините, организмът получава и други вещества, без които нормалната му дейност е невъзможна.

Интересно е, че по съдържание на натрий, пуешкото значително изпреварва говеждото и телешкото. Благодарение на този елемент, кръвните плазми се доизграждат, осигуряват се нормалните обменни процеси. Наличието на натрий позволява при приготвянето на месото да не се използва сол, което е от особено значение за хора с повишено кръвно налягане.

Съдържанието на калий е точно толкова, колкото се усвоява най-добре от организма. Нивото на мазнини е умерено и допринася за усвояването на калция, който изпълнява важна роля във формирането на костната тъкан. Това месо се препоръчва за профилактика на ставни заболявания, остеохондрози и остеопорози.

По съдържание на желязо, пуешкото превъзхожда пилешкото, а говеждото – два пъти. Предвид тези показатели, лекарите препоръчват месото от пуйка на боледуващи от желязодефицитна анемия. Освен това, много от тях смятат, че редовната консумация предпазва от появата на ракови клетки.

Противопоказания

На практика, пуешкото месо няма противопоказания. Важно е да се внимава за качеството и свежестта му, за да се извлече максимална полза от приготвената с него храна.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода64.5мл.
Белтък21.6гр.
Въглехидрати0.8гр.
Мазнини12.0гр.
Калории197кал.
Витамини и минерали
витамини А и Е, желязо, калций, натрий, фосфор, калий, сяра, йод, манган, магнезий

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login