Райска ябълка


Райска ябълка: Вековно дърво с големи, масленозелени листа и червено-оранжеви плодове, израстващо на височина до 15 м.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: главно по Черноморието, в района на Сливен и Хасково

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ: плодове, листа

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • 20 % захари (глюкоза);
  • до 1,5 % протеини;
  • лимонена киселина;
  • пектини;
  • багрила;
  • микроелементи и макроелементи (калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, йод, манган);
  • витамини (С, Е, от група В).

ДЕЙСТВИЕ:

  • диетично;
  • укрепва и тонизира организма;
  • отхрачващо – сок;
  • кръвоспиращо – прах от стрити сухи листа.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • външно – налагане на месестата част в/у рани;
  • вътрешно – в прясно или сушено състояние;
  • в хранителната индустрия – за директна консумация; преработено в сладка, желета, мармалади.

Състояния и заболявания, при които се използва: скорбут, стомашно-чревни заболявания, анемии, заболявания на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза),

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Сок – почистени плодове се поставят в подходящ съд с гореща вода, където престояват 5 мин. Водата се прецежда, а плодовете минават през преса. Получения сок се налива в бутилки от тъмно стъкло и се стерилизират на водна баня за 15 мин.

Източник: Фрамар

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login